Amur | Jellemzői,előfordulása,horgászata

Minden címke 308


Mutasd az összes cikket...

Amur | Jellemzői, előfordulása, horgászata


Ebben a blogban mindent megtalálsz, amit az amur halfajról tudni érdemes. Bemutatjuk a hal jellemzőit, élőhelyét, táplálkozási szokásait, valamint a hazai horgászatára vonatkozó szabályokat is. Praktikus tanácsokat adunk a felszerelés kiválasztásához, bemutatjuk a leghatékonyabb horgászmódszereket, és hasznos információt találsz a fárasztásáról is. Cikkünk utolsó részében pedig fedezd fel, hogyan okozhat az amur izgalmas horgász, és egyben gasztronómiai élményt is!

 

Milyen hal az amur és honnan származik?


Az amur (Ctenopharyngodon idella) a pontyfélék családjába tartozó idegenhonos, növényevő halfaj. Eredetét tekintve Kelet-Ázsiából, főként a Jangce és Amur folyók vidékéről származik. Magyarországra a XX. század közepén, elsősorban a vízinövények szabályozásának céljából telepítették, azonban a horgászok körében hamar népszerű célhallá vált. Gyorsasága, ereje és óvatossága miatt az amur horgászata igazi kihívást jelent a pecázás során.

 

Hogy néz ki az amur?


Az amur hosszúkás, torpedó alakú testének köszönhetően könnyen felismerhető. A teste oldalról enyhén lapított, a feje a testéhez képest kicsi, a szája félig alsó állású, bajuszszálai pedig nincsenek. Testét nagy, ezüstösen csillogó pikkelyek borítják, a hátán sötétebb, zöldesbarna árnyalatokban, míg oldalán és hasán világosabb, arany és szinte fehér színeket fedezhetünk fel. Hátúszója igencsak rövid, a farokúszója pedig villás formájú, ami segíti a gyors úszásában. Letisztult, torpedószerű formája és erős teste egy igazi harcos természetű hal benyomását kelti, és ha őszinték akarunk lenni, nem is állunk olyan messze a valóságtól.

Méretei

Az amur gyors növekedésű halfaj, amely rövid idő alatt is jelentős méretet érhet el. Gyors növekedése a nagy étvágyából és táplálkozási szokásaiból ered. Átlagos hossza a hazai vizekben 50-90 cm között mozog, de kedvező körülmények között akár 100-120 cm-es példányokkal is találkozhatunk.

Súlyukat tekintve a 3-15 kg közötti súly jellemző, azonban olykor 15-20 kg-os, vagy még nagyobb súlyú példányok is a horogra akadnak. Méreteiből és erejéből adódóan az amur horgászata komoly kihívást jelent még a rutinos horgászok számára is.

Hazai amur rekordfogás


Magyarországon az eddigi legnagyobb példány 1993-ban, a Ráckevei Duna-ágban, akadt horogra. Ennek súlya 40,5 kg, hossza pedig 125 cm volt.

 

Táplálkozása és élőhelye


Az amur elsősorban növényevő halfaj, amely főként vízinövényekkel, náddal, hínárral és algákkal és akár a vízbe behulló növényzettel táplálkozik. Fiatal korában planktonokat és apró gerincteleneket is fogyaszt, azonban idővel már szinte kizárólag a növényi eredetű táplálékot keresi. Rendkívüli étvágyából adódóan gyakran telepítik a vízinövények szabályozására, aminek köszönhetően a vízi növényzet túlszaporodása visszaszorítható, ám negatív velejárójaként a növényzet pusztításával, olykor az őshonos állatfajok természetes életterét is csökkenti. Növényevő mivoltából adódóan igazán kedvezőek számára a növényekkel borított területek, ahol a bő táplálkozási lehetőségekből adódóan nagyobbra nőhet, mint eredeti, Kelet-Ázsiai élőhelyén.

 

Magyarországon elsősorban a melegebb vizű tavakban, holtágakban és lassú folyású folyókban érzik igazán jól magukat. Kedvelik a növényzettel borított partszakaszokat, hiszen ezeken a részeken könnyen találnak maguknak táplálékot. A hazai horgászvizeken, mint például a Tisza-tó, a Balaton környéki horgászhelyek és számos magántó, rendszeresen telepítik az amurokat, nem véletlen, hogy rendkívül népszerű célhallá vált a horgászok körében.

Szaporodása, ívási ideje

 

Az amur ivarérettségét általában 4-6 éves korukban érik el, amikor a halak elérik a 60-70 cm hosszúságot és a 4-6 kg-os testsúlyt. Az ivarérettség kialakulását elsősorban a víz hőmérséklete, a táplálék mennyisége és a környezeti feltételek befolyásolják. Melegebb, tápanyagban gazdag vizekben az ivarérettséget akár hamarabb is elérhetik a halak. Az amur szaporodása természetes körülmények között a lassan áramló, melegebb vizű folyókban történik, ahol a vízhőmérséklet eléri a 22-28 °C-ot. Az ívás ideje általában május és július között zajlik, amikor a vízszint és hőmérséklet együttes emelkedése pozitívan befolyásolja a szaporodásukat. Az amur nagy mennyiségű, akár 800 ezer - 1 millió ikrát is lerakhat, melyeket a víz sodrása ugyan szállít. Az ikrák rendkívül gyorsan, 2-3 nap alatt kikelnek, majd kezdetben planktonokkal, később pedig növényi táplálékkal kezdenek táplálkozni.

 

Magyarországon az amur természetes szaporodása ritka a folyók kedvezőtlen szaporodási feltételei miatt, ezért a hazai vizek utánpótlását mesterséges szaporítással és rendszeres telepítésekkel biztosítják. Ez különösen fontos a horgászturizmus és az állománymegőrzés szempontjából.

Az amur tilalmi ideje és méretkorlátozása


A hazai vizeken érvényes, általános szabályozás értelmében sem tilalmi idő, sem pedig méretkorlátozás nem vonatkozott korábban az amur horgászatára. A 2025. január 1.-től életbe lépett új horgászati szabályok értelmében azonban Magyarországon az amur halfaj horgászatára vonatkozóan is korlátozást vezettek be, különös tekintettel a Duna és a Tisza folyókra.



A Dunán érvényes korlátozások


A Duna folyó korlátozásai értelmében az amur esetében kizárólag az 50 cm és 80 cm közötti példányok elvitele engedélyezett. A darabszám-korlátozás értelmében az érintett halfajokból, köztük az amurt is, naponta maximum 4 db tartható meg, melyből azonos halfaj esetén legfeljebb 2 db vihető el. Éves szinten összesen 70 db vagy 150 kg darabszám-korlátozással védett hal tartható meg. ​

 

A Tisza folyó és Tisza-tó korlátozásai


A méretkorlátozások tekintetében alsó vagy felső méretkorlátozás nem vonatkozik az amurra. A darabszám-korlátozással értelmében azonban naponta legfeljebb 5 db tartható meg, melyből halfajonként maximum 3 db vihető el. Éves szinten összesen 150 kg darabszám-korlátozással védett hal tartható meg. ​

 

Ezek az intézkedések az amur állományának fenntartható kezelését és a természetes vizek ökológiai egyensúlyának megőrzését szolgálják. Ahogyan azt oly sokszor említettük, fontos, hogy horgászat előtt mindig tájékozódj az adott vízterületre vonatkozó aktuális szabályokról, mivel helyi eltérések is előfordulhatnak!

Az amur horgászata


Az amur horgászata rendkívül izgalmas kihívás, ami türelmet, megfelelő horgász felszerelést és jól megválasztott technikát kíván. Az amur gyors, erős és egyben óvatos hal, ezért a horgászatához célszerű minden tényezőt figyelembe venni. A siker azonban egyértelműen meggyőz minden horgászt arról, hogy nem volt hiábavaló a fáradozás.

 

Milyen módszerekkel érdemes horgászni az amurra?


Az amur horgászatához leggyakrabban a fenekező és az úszós módszereket alkalmazzák. A pontyozás, bojlizás alkalmával is gyakran akad amur a horogra, ami egyáltalán nem meglepő hasonló táplálkozási szokásaikból adódóan.

 

Az amur fenekező horgászata az egyik leghatékonyabb módszer, különösen akkor, ha célhalunk a mederfenéken vagy annak közelében táplálkozik. Beszélhetünk hagyományos etetőkosaras, csúszóólmos, vagy method feeder technikáról, ezek mindegyike egyaránt nyerő lehet. Ennél a technikánál a csalit a fenékre helyezett szerelékkel kínálják fel, amely általában az etetés környékén helyezkedik el, hogy a táplálkozó amurok könnyen megtalálják azt. A sikeresség érdekében érdemes a kukorica különböző fajtáit, csillagfürtöt, tigrismogyorót, pop-up csalit vagy akár kifejezetten amurozásra szánt bojlit használni. A hajszálelőkés szerelék rendkívül jól működhet, hiszen ezt alkalmazva az amur könnyen felszippantja a csalit, ami biztos akadást eredményez. A fenekezős technikánál fontos a pontos dobás és a feltűnésmentes szerelékhasználat, hogy az óvatos természetű amurokat is odacsalogathassuk.

 

Az úszós horgászmódszert a sekélyebb vizekben és növényzettel borított részeken érdemes alkalmaznunk, ahol az amur a vízfelszín közelében táplálkozik. Ennél a módszernél a csalit egy úszó segítségével lebegtetik a kívánt vízrétegben. Az úszó érzékenysége kulcsfontosságú, hiszen az amur óvatosan veszi fel a csalit, ezért finom szerelékkel és jól beállított súlyozással kell horgásznunk. A kukorica, a tigrismogyoró vagy akár a friss vízinövények is eredményes csalik lehetnek ennél a módszernél is, hiszen ezek az amurt a természetes táplálékaira emlékeztetik. Az úszós horgászat élvezetes és látványos is egyszerre, hiszen a kapás utáni küzdelem igen erőteljes.

Milyen az amur fárasztása?


Az amur fárasztása igazi kihívás még tapasztalt horgászok számára is, mivel halfajunk rendkívül erős és kitartó. Kapás után gyakran hirtelen és hosszú kirohanásokkal próbál szabadulni a horogról. Érdemes odafigyelni a jól beállított fékrendszerre, így elkerülhető a zsinórszakadás. Fárasztás közben érdemes nyugodtnak és türelmesnek maradnod, mivel a nagyobb példányok a távoli fárasztás során meglepően együttműködőek, azonban amint megérzik a part vagy a merítőháló közelségét, többször próbálkoznak kirohanással. Különösen igaz ez az utolsó métereken, hiszen az amur védekezése ekkor a legintenzívebb. Érdemes tehát megfelelő mértékben kifárasztani a horogra akadt példányt a szákolást megelőzően.

 

A kiemeléshez ajánlott egy nagy méretű, erős merítőháló használata, amellyel biztonságosan emelhetjük ki az amurt a vízből. Az amur egyébként rendkívül érzékeny hal, így könnyen elpusztulhat a haltartóban vagy pontyzsákban is akár. A sikeres fogást követően tehát fontos a hallal történő kíméletes bánásmód. Mindenképpen javasoljuk a pontybölcső használatát, hogy a kifogott példányban ne tégy kárt.

Mikor eszik az amur?


Az amur táplálkozásának intenzitása nagyban függ az évszakok váltakozásától és a víz hőmérsékletétől. Az aktív táplálkozási időszaka jellemzően tavasztól késő őszig tart, amikor a víz hőmérséklete 15-28 °C között mozog. Az amur legintenzívebb táplálkozási időszaka általában nyáron, különösen a június és szeptember közötti időszakra tehető.

 

A napszakokat tekintve célhalunk leginkább a reggeli és esti órákban aktív. A melegebb napokon főként a kora hajnali és késő esti órákat érdemes megcéloznunk az eredményes horgászat céljából, a borongós és szélcsendes napokon viszont napközben is jelentős aktivitás figyelhető meg. Érdekesség, hogy a nagyobb példányok gyakran az éjszakai órákban keresnek táplálékot, így a sötétedés utáni horgászat is sikeres lehet.

 

Extra tippként javasoljuk, hogy figyeljétek a billegő, mozgó nádszálakat, hiszen gyanús, hogy az amur munkálkodik ezek alatt.  

Hogyan állítsd össze a felszerelésedet?

 

Horgászbot


Az amur horgászatához érdemes 3,60–3,90 méter hosszú és 3–3,5 lbs dobósúlyú pontyozó botot vagy egy erős feeder horgászbotot választani, hiszen ezekkel könnyen kivitelezhetők a távdobások, valamint a fárasztáshoz is elég erősek. Nagyobb tavakon a hosszabb, erősebb botok előnyösek, míg kisebb vízterületeken a rövidebb (3,00–3,30 m) botok lesznek a legpraktikusabbak. A gyors akciójú botok pontos dobásokat és erőteljes fárasztást tesznek lehetővé, míg a medium akciójú bottal történő horgászat nagyobb élményt nyújt a fárasztás során.

 

Orsó


Az amur horgászatához megbízható és erős nyeletőfékes orsót ajánlunk, amely lehetővé teszi kapáskor a hal szabad mozgását, elkerülve a felszerelés sérülését. Fontos a nagy zsinórkapacitás, hogy távoli dobások esetén is elegendő zsinór álljon rendelkezésünkre, különösen igaz ez nagyobb horgászvizek esetén. A sima futás és a precíz fékrendszer megint csak elengedhetetlen a gyors kirohanásokról ismert amur fárasztásakor. Kisebb vizeken az 5000-es, míg nagyobb vizeken a 6000–8000 méret közötti orsók használatát javasoljuk.

 

Zsinór


Az amur horgászatához érdemes erős, jó kopásállósággal rendelkező zsinórt választani, amely bírja a hal hirtelen kirohanásait, és ellenáll a víz alatti akadós vagy növényzettel borított részek adta nehézségeknek. Erre a célra a monofil zsinórok tökéletesen megfelelnek. Monofil zsinór esetén a 0,25–0,30 mm, vagy sok esetben ennél is vastagabb zsinór lehet az ideális, hiszen ez elég erősnek, mégis rugalmasnak bizonyul a fárasztás során. 


Fonott zsinór használatára akkor lehet szükség, ha nagyobb szakítószilárdságra és közvetlenebb kapásérzékelésre van szükség. Távoli dobásokhoz szükség lehet a fonott zsinór vékonyabb, de erős jellemzőire, míg közelebbi horgászatnál a vastagabb monofil zsinór is megfelelő lehet. A fonott zsinórok erősségének hála, tökéletesen kivitelezhető vele a nagyobb amurok fárasztása is. Vastagságát tekintve szintén a 0,25-0,30 mm közötti vastagságot javasoljuk.
 

Rod-pod,elektromos kapásjelző


A praktikusság szem előtt tartva érdemes lehet használnod a Rod-podok egyikét. Ezeket bármilyen terepviszonyhoz igazíthatod, miközben az stabilan tartja horgászbotjaidat. De ha már a praktikusságnál járunk, az elektromos kapásjelzők is könnyebbé tehetik a horgászatodat. Ezeket alkalmazva kevesebb odafigyelés mellett is könnyen észlelheted a kapást.

 

Halvédelmi eszközök


A praktikusságon túl azonban ne feledkezzünk meg a halvédelmi szempontokról sem! Ha már a felszerelésed összeállításán gondolkodsz, érdemes beruháznod néhány eszközre, melyeket alkalmazva nem teszel kárt a kifogott halakban. Mire gondolunk itt? A pontybölcső, a halmatrac, a mérlegelő és a sebkezelő alkalmazásával a horgászélményen túl, biztos lehetsz abban, hogy te megfelelően bántál a horogra akadt halakkal is.

Csalik és etetés


Az amur, ahogyan azt korábban leírtuk Nektek növényevő halfaj, ezért a növényi alapú csalik lesznek nála a legfogósabbak. De mit javasolnánk ehhez?

 

  • Növényi alapú csalik (pl. kukorica, tigrismogyoró, bojlik növényi aromával)

 

  • Pelletek és lebegő csalik az intenzív csalogatásért

 

  • Friss növények, mint a hínár vagy akár a gyermekláncfű szára

 

 

Az előetetés alkalmazása az amur horgászatánál kiemelkedően fontos, mivel célhalunk rendkívül óvatos és ritkán közelíti meg az ismeretlen területeket. Az előetetéssel odaszoktathatod az amurt a horgászhelyedhez, növelve ezzel a kapások esélyét. Azt viszont szintén érdemes felmérned a horgászhelyre érkezve, hogy található-e valamilyen gyümölcsfa a környéken, ahonnan gyümölcs potyoghat a vízbe. Miért lehet ez fontos? A vízbe hulló gyümölcsök folyamatos etetésként szolgálnak az amuroknak, egészen biztos, hogy lesz az adott területen néhány a célhaladból. A folyamatos beetetés (például kukoricával, pelletekkel, növényi eredetű etetőanyagokkal) bizalmat ébreszt az amurban, hosszabb ideig a horgászhely közelében tartva őket. Ezen kívül az etetés serkenti az amur természetes táplálkozási ösztönét, így nagyobb aktivitásának köszönhetően könnyebben bukkan majd a csalidra.
 

Etetőanyagok helyes megválasztása

 

 

Érdemes kukoricából, tigrismogyoróból, búzából vagy napraforgóból készült keverékeket alkalmazni az etetéshez, hiszen ezek természetes táplálékként hatnak az amurra.

A préselt fűfélék, a pelletek szintén hatékonyak lehetnek az etetéshez, különösen azok, amelyek növényi kivonatokat, zöldfűszereket, kendert vagy algát tartalmaznak. A lucernapellet, és a kifejezetten amuros pelletek alkalmazásával igen eredményes lehetsz a növényevő célhalunknál.

A PVA tasakos apró magmixek és lebegő csalik is csalogató hatásúak, ráadásul pontos etetést is lehetővé tesznek használatuk során.

A speciálisan amurra kifejlesztett etetőanyagok a növényevő halfajok, így az amur ízléséhez igazodnak. Ezek a keverékek általában növényi eredetű összetevőket tartalmaznak, mint a zöldfűszerek, algák vagy különféle magvak, amelyek természetes táplálékként hatnak az amurra. Ezek az etetőanyagok gyakran finom szemcsések vagy durvább magtartalmúak, így könnyen variálhatók a helyi körülményekhez megfelelően. Rendkívüli hatékonyak lehetnek még az amur etetése során a kukoricaliszt, a kender, a lucerna és lucernaliszt, a csillagfürt és a magőrlemények is.

Végül, de nem utolsó sorban az aromázással fokozható az etetőanyagok vonzereje, de érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a túlaromázott etetés riasztja az amurt.

 

Tippek a szerelékedhez

 

Az amur horgászatánál a szerelék összeállításakor kulcsfontosságú a finomság és az erő egyensúlya, mivel az amur rendkívül óvatos, de fárasztás közben iszonyatosan erős és kitartó. Érdemes diszkrét, természetes színek mellett dönteni a zsinór és előke esetén egyaránt, hiszen így nem riasztjuk el az amurt. 

 

Előke


Az előkéhez ezenkívül erős és nagy kopásállóságú zsinór mellett érdemes dönteni. Ez több szempontból is fontos lehet, egyrészt a dobások miatt, másrészről pedig mivel az amur gyakran növényzettel borított vagy akadós területeken mozog. Ezek egyébként képesek a víz alatti lágyszárú növényeket is elvágni a fárasztás során.      

 

Horog


A horog kiválasztásánál éles és erős horgokat használj, amelyek mérete a csali méretéhez igazodik, ehhez általában a 4–6-os méret a legmegfelelőbb. Az amurfogást követően mindenképp érdemes ellenőrizni a horgok hegyét, de a legjobb döntés, ha automatikusan lecseréljük azt.
 

Amur receptek


Az amur húsa fehér színű és nem túl erőteljes ízű, amely ponty húsához képest frissebb és kevésbé zsíros jellemzőkkel bír. Magas fehérjetartalmának köszönhetően tápláló, és számos módon elkészíthető. A tisztább vizekben élő példányok húsa különösen finom, mindez mocsár mellékíz nélkül. 


Mennyire szálkás az amur?


Az amur húsa közepesen szálkás, de a szálkák jellemzően nagyobbak és könnyebben eltávolíthatók, sok más édesvízi haléhoz képest. A filézés során viszonylag ezek egyszerűen eltávolíthatók, így az elkészített halétel fogyasztása nem jelent különösebb kellemetlenséget. A megfelelő előkészítéssel és sütési technikákkal a szálkák puhává válhatnak, ami szinte észrevehetetlenné teszi őket.

 

Ropogósra sült amurfilé fokhagymás vajjal

 

Az amurfilét sóval, borssal fűszerezzük és lisztben megforgatva forró vajban aranybarnára sütjük. A sütés végén zúzott fokhagymát adunk hozzá, kiemelve ezzel az ízeket. A ropogósra sült amurfiléhez köretként kitűnő választás lehet a vajon párolt zöldségek keveréke, amelyek könnyedségükkel jól kiegyensúlyozzák a hal ropogós állagát. Ha tartalmasabb köretre vágysz, egy petrezselymes burgonya vagy grillezett zöldségköret is kiválóan illik hozzá, kiemelve a fokhagymás vaj ízét anélkül, hogy elnyomná a hal finom aromáját.

 

Amurfilé zöldfűszeres pácban, grillezve


Az amurfilét friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Ehhez érdemes petrezselymet, rozmaringot, valamint kaprot egy kis olívaolajjal, fokhagymával és citromlével összekeverned, majd pácként alkalmaznod. Ebben a páclében legalább 1 órán át hagynunk kell érlelődni az amurfilét, ezután pedig forró grillen vagy grillserpenyőben oldalanként 5-6 percig sütjük azt, mígnem a hal kívül ropogós, belül szaftos lesz. A citrusos-fűszeres ízvilág frissességet ad az amur húsának, amely könnyű salátával vagy grillezett zöldségekkel tálalva kiváló nyári fogás lehet.

 

 

Az amur, ahogyan a legtöbb halfaj, számos érdekességet és izgalmat tartogat számunkra. Cikkünkből talán néhány új információval is gazdagodhattál. A következő horgászatod során elképzelhető, hogy az amur lesz a következő célhalad. Amennyiben így van, ne késlekedj, rendeld meg horgász webáruházunkból az ehhez szükséges felszerelést! Ha elakadtál, szakértő segítségre számíthatsz tőlünk, e-mailben, telefonon és személyesen, nyíregyházi horgászboltunkban egyaránt.

Címkék : Amur, halfajok