Süllő | Ismertetése és horgászata

Minden címke 308


Mutasd az összes cikket...

Süllő | Ismertetése és horgászata


Horgász webáruházunk ezen blogjában a süllő, más néven fogas izgalmas világába kalauzolunk el benneteket. Megismerhetitek a halfaj jellemzőit, élőhelyét, táplálkozási szokásait, valamint az ívás időszakának fontosságát és a hozzá kapcsolódó horgászati szabályokat. Hasznos tippeket adunk a süllő horgászatához, beleértve a megfelelő felszerelés választást, csalivezetési technikákat és a legjobb csaliválasztásokat. Végül bemutatjuk, milyen szerepe van a gasztronómiában és hogyan készítheted el húsát te magad is.

 

Milyen hal a süllő?


A süllő vagy fogassüllő, latin nevén Sander lucioperca, a sporthorgászok körében hazánkban is az egyik legkedveltebb ragadozó halfaj. Gyakran emlegetik süllőként és fogasként is, ami igazából ugyan azt a halfajt jelöli. A hivatalos, horgászkörökben ismert megnevezése a süllő vagy fogassüllő, míg a gasztronómia területén leginkább a fogasként emlegetik. A sügérfélék családjába tartozik, legközelebbi rokonának pedig a kősüllő tekinthető. Karcsú testfelépítésével, hegyes fogazatával és álcázásra tökéletes mintázatával kiváló ragadozó hal, amely gyors és pontos támadásokat indít zsákmányszerzése során.

 

Hol él a süllő?


A süllő leggyakrabban a lassú folyású folyókban, mély tavakban vagy víztározókban él, ahol elsősorban a kemény, kavicsos vagy homokos aljzatú területeket részesíti előnyben. Élőhelyén gyakran rejtőzik az akadós területek vagy víz alatti medertörések közelében, lesben állva a zsákmánya érkezésére.

Hogy néz ki a süllő?


A süllő teste hosszúkás, melyet a rejtőzködéshez tökéletes színek és formák tarkítanak. Egész testét apró, érdes tapintású pikkelyek borítják, melyek alapszíne a hátrészen jellemzően sötétszürke vagy zöldes árnyalatú, az oldalán ezüstös árnyalatokkal egyre világosodik, a hasán pedig szinte már fehér színre vált. Az oldalain lévő függőleges sávok váltakozása segíti a rejtőzködésben. Feje hosszúkás, a szája mélyen hasított, amely apró, hegyes fogakat rejt magában, köztük két pár, úgynevezett ebfoggal. A süllő fogazata kifejezetten a ragadozó életmódjához alkalmazkodott, ezek a kampós fogak pedig lehetővé teszik, hogy a süllő hatékonyan ragadja és tartsa meg zsákmányhalait. Szeme viszonylag nagy és látása is jónak mondható, ami segíti őt a gyenge fényviszonyok közötti tájékozódásban. A süllő úszói jól alkalmazkodtak a gyors és pontos mozgáshoz, valamint a ragadozó életmódjához. Két hátúszója közül az első tüskés, a második lágy sugarú, ami igazán jellegzetes. Farokúszója enyhén vágott, ami lehetővé teszi a hirtelen gyorsulást a zsákmány üldözése közben. Mellúszói és hasúszói a stabil úszást és a pontos manőverezést segítik, míg a farok alatti úszó további egyensúlyt biztosít számára mozgás közben.

Mi a különbség a kősüllő és a fogassüllő között?



A fogassüllő (Sander lucioperca) és a kősüllő (Sander volgensis) ugyan rokon halfajok, de több szembetűnő különbség is felfedezhető közöttük.

A fogassüllő jóval nagyobbra nő, testhossza 50-60 cm körülire tehető, súlya pedig 6-7 kg közötti, míg a kősüllő kisebb méretekkel rendelkezik. A kősüllő testhossza ritkán haladja meg a 25-30 cm-t, súlya pedig a 20-40 dkg körüli súlyra tehető.

Színük hasonló, mindkét halfaj esetében szürkészöld színnel találkozhatunk, oldalukon sötét, függőleges sávokkal, azonban a kősüllő mintázata sokkal élesebb.

Ezen kívül jelentős különbség figyelhető meg a fogazatukban is, hiszen a fogassüllő jellegzetes, erős ebfogakkal rendelkezik, amelyek segítik a zsákmány megragadását, míg a kősüllő kisebb, kevésbé erőteljes fogazattal bír.

Élőhelyüket tekintve a fogassüllő a mély tavakat és nagyobb folyókat részesíti előnyben, ahol főként a kavicsos és homokos mederfenéken tartózkodik, ezzel szemben a kősüllő inkább a köves, gyorsabb sodrású folyószakaszokon él.

A fogassüllő a sporthorgászatban és a gasztronómiában is kiemelten népszerű, ám a kősüllő kisebb mérete ellenére is szintén értékes zsákmánynak számít a horgászok körében. A könnyebb átláthatóságért táblázatba szedtük a lényegi különbségeket Nektek.

 

 

Süllő



 

Kősüllő


Testhossz: 50-60 cmTesthossz: 25-30 cm
Súly: 6-7 kgSúly: 20-40 dkg
Nyúlánk, torpedószerű formaZömökebb test
Ebfogakkal rendelkezikA 10-15 cm-nél nagyobb példányoknak nincs jellegzetes foga
A szájszéle eléri a szem vonalát, vagy túlér azonSzájszéle maximum a szem középvonaláig ér
Színe szürkészöld, mintázata halványabb és szabálytalanSzíne szürkészöld, mintázata sötétebb és élesebb

Mi a süllő fő tápláléka?


A süllő ragadozó halfaj, amely főként kisebb halakkal, például küsszel, keszegfélékkel és sügérivadékkal táplálkozik. Fiatalabb korában apró vízközt lebegő élőlényeket és vízibolhákat, majd mikor eléri a körülbelül 2 cm-es testhosszt, már kis rovarlárvákat, ivadékokat is fogyaszt. Ezt követően növekedésével egyidejűleg étrendje szinte teljesen átalakul, és a halakra korlátozódik. Ekkor már az apró halak, mint például a küsz és bodorka adják a fő táplálékforrását. Ennek a táplálkozási szokásának köszönhetően viszonylag gyorsan fejlődnek.

Süllő tilalom és méretkorlátozás


A süllő ívása már február végétől elkezdődhet. Ekkor a nőstény halványsárga petéket rak, amihez kiválasztják az ikráik számára legbiztonságosabbnak vélt helyet. Ez legtöbbször a fák vízbe nyúló gyökereit, illetve a homokos, köves aljzatot jelentik, ahová lerakják a körülbelül 150-200 ezer, 1-1,5 mm átmérőjű ikrát. Ezt követően a hím őrzi a fészket, és addig vigyáz az ivadékokra, amíg azok ki nem kelnek. Az apró ivadékokra nem kell túl sokat várni, ugyanis néhány nap alatt megmutatják magukat. A süllők ívása egészen áprilisig tart, ez idő alatt egyébként a víz hőmérséklete 12-15 °C közé esik. A tilalmi időszakok célja, mint azt már tudjuk, az adott halfaj természetes szaporodásának és a horgászvizek halállományának megóvása. A szabályozások általánosan az ívási időszakra esnek, így hát Magyarországon a süllőre vonatkozó fogási tilalom 2025-ben március 3-tól április 30-ig tart. Ezen időszak alatt a horgászatuk nem engedélyezett.

 

A méretkorlátozás célja hasonlóan a tilalmi időszakokhoz, a halállomány fenntarthatóságának védelme. A szabályozásnak köszönhetően a fiatal példányoknak van lehetőségük elérni az ivarérettséget, lehetőséget adva ezzel a természetes szaporodásra. Az ivarérettséget egyébként jellemzően 3-4 éves korukra érik el. A fogassüllőt az általános szabályok értelmében 30 cm alatt vissza kell engedni, illetve a napi kifogható mennyisége maximum 3 db lehet.

Süllő horgászat tippek | A pergetés eszközei és fortélyai

 

A süllő horgászata elképesztő izgalmak rejthet a horgászok számára. Adunk néhány jól bevált tippet, amivel még inkább növelheted a sikerességedet. A süllőt fogják pergetve, úszós szerelékkel és hagyományos fenekező módszerrel egyaránt. Mi most a pergetés technikájáról hozunk néhány hasznos információt, így hát mindenképp tarts velünk, ha kipróbálnád azt a legközelebbi süllőzés során.

A süllőhorgászatot érdemes a szürkületi és éjszakai órákra időzíteni, ugyanis célhalunk ekkor bizonyul a legaktívabbnak. Ha nagyobb eséllyel indulnál a süllőhorgászatnak, úgy tehát a kora reggeli vagy naplemente utáni időszakot célozd meg.

Mint azt cikkünk korábbi szakaszában említettük, a süllő előszeretettel rejtőzködik a medertörések és akadók környékén. Ennek értelmében talán egyértelmű, hol érdemes keresgélned a legjobb fogási arány érdekében.

 

Mutatjuk a legfogósabb süllő csalikat!


Nézzük előbb az élőcsalis megoldásokat!


Amennyiben a süllő a választott célhal, úgy nyugodt szívvel voksolhatsz a kishalas vagy halszeletes csalizás mellett. A küszt, a snecit vagy a vörösszárnyú keszeget választva érdemes a mederfenék környékét céloznod. Alkalmazd fenekező vagy úszós technikával és meglátod, mennyire vonzó lesz az élőhal mozgása a süllő számára. Különösen igaz lehet ez az éjszakai órákban, vagy rosszabb látási viszonyok között.

 

Milyen műcsaliban gondolkodj?


A süllőhorgászatnál a műcsalik is rendkívül hatékony választásnak bizonyulnak, különösen pergetés során. A legnépszerűbbek a gumihalak és twisterek, amelyek fenék közeli vezetése szinte ellenállhatatlan a süllő számára. Ha a fenék közelében horgászunk, érdemes jig fejjel vagy offset horoggal szerelt gumival próbálkozni. Ezt a fenéken „pattogtatva”, időnként megpihentetve célszerű vezetni, ami nem mindig egyszerű, hiszen a süllő szeret a nagyon akadós részen megbújni. Vízközt időnként eredményes lehet egy hagyományos villantó is. A wobblerek sem rosszak, ezek közül is főleg a keskeny, mélyre törő modellek, hiszen ezekkel sötétedés után is eredményes horgászatod lehet.

 

A műcsali kiválasztásakor vedd figyelembe a víz tisztaságát, a fényviszonyokat és a süllők aktuális táplálkozási szokásait, hiszen a világos vizeken a természetes színek, zavaros és sötétebb vizekben a feltűnőbb, élénkebb árnyalatok működnek a legjobban. Itt érdekességként megjegyeznénk még, hogy a süllő képes megkülönböztetni az UV tartományt, így érdemes lehet az UV megjelöléssel ellátott műcsalikkal is próbálkozni. Természetesen minden eshetőségre találsz megfelelő darabot horgász webáruházunk kínálatában.

A sikeres és élvezetes horgászathoz természetesen rendkívül fontos szempont még a megfelelő felszerelés.

 

Nézzük meg, milyen horgászbotot érdemes választanod!


A süllőzéshez érdemes egy érzékeny, mégis feszes pergetőbotot választani, hiszen a süllő kapása általában erős, de olykor finom és óvatos, amit egy jó bot könnyen közvetít a horgász felé. Horgászatodhoz válassz mondjuk csónakos pergetés esetén egy 2,1 méteres, partról történő pergetéshez pedig egy 2,7 méteres, 10-50 gramm dobósúlyú horgászbotot, amely kellően rugalmas a pontos dobásokhoz, ugyanakkor elég erős a bevágáshoz és a fárasztáshoz is. Az úgynevezett fast vagy extra fast akciójú botok segítenek abban, hogy a horgász azonnal reagálhasson a kapásokra, és bevágása biztos legyen. Ezek a megnevezések a választott horgászbot akciójára vonatkoznak. Ezekre a jelölésekre azért van szükség, hogy tisztában legyünk azzal, botunk milyen gyorsan képes visszanyerni alapállapotát. A fast, mint gyors és extra fast, mint nagyon gyors jelzők rendkívül fontos szempontok lehetnek a süllőhorgászat során, amelyre érdemes figyelned a horgász felszerelésed összeválogatásakor.

 

A műcsalis, fenék közeli módszerhez érdemes az extra fast botok között keresgélned, míg az élőcsalis horgászatnál ennek kevésbé van jelentősége, erre a célra ugyanis egy erős, folyóvízi feederbot is megfelelő. Ezekkel a kívánt távolságra juttathatod a csalit, miközben a kapások is jól észlelhetők maradnak.

 

A horgász webshopunk kínálatában számos márka, például Shimano, Daiwa vagy Savage Gear kiváló pergetőbotjai közül választhatsz, amelyek kifejezetten süllőzésre lettek tervezve.

Persze nem elég egy jó bot, megfelelő orsó is kell hozzá!

 

A süllőzésnél a pergetéshez használt orsó kiválasztásakor fontos szempont a könnyű súly, a sima futás és a megbízható fékrendszer, hogy jól illeszkedjen a fast vagy extra fast akciójú botokhoz. Pergetéshez általában a 2500 és 3500 méret közötti orsók egyike lehet a legjobb választás, a bot hosszától függően. Egy jól megválasztott orsó kompakt a hosszú dobásokhoz, de elég erős a süllő fárasztásához. Ezt érdemes szem előtt tartanod.

 

A süllőző felszerelésed összeállításának fontos részét képezi bizony az orsó választás is, amelyhez érdemes néhány szempontot szem előtt tartanod.

 

  • Talán célszerű olyan orsóban gondolkodnod, amely könnyű, de mégis masszív felépítésű. Ennek célja, hogy a hosszú horgászat során se fáradjon el a kezed túlságosan. Mivel a pergetés során folyamatosan kézben tartjuk a felszerelést, így nyilván nem mindegy milyen súllyal tesszük azt. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az egyszerre könnyű és mégis erős orsók a magasabb árkategóriájú termékek közé sorolhatók. Így hát, ha az ár is fontos szempont számodra, mindenképp az erősebb mellett voksolj. Keményebb meló, de nem kell aggódnod azon, hogy kiállja-e a próbát.

 

  • Emellett jól jöhet, ha precíz elsőfékes rendszerrel rendelkezik, hiszen sokszor könnyebbség, ha a fárasztás alatt is egyszerűen és precízen állítható.

 

  • Fontos, hogy az orsó megfelelő minőségű és számú csapággyal legyen ellátva a kritikus pontokon.

 

  • A dobkialakításnál tartsuk szem előtt, hogy elegendő mennyiségű zsinór férjen az orsóra. A sekély dobos típusokra kevesebb zsinór fér, de jobb dobási tulajdonságokkal rendelkezik, míg a mély dobos orsók általában kevésbé alkalmasak távdobásra, de sokkal több tartalék zsinór fér rájuk.

Milyen zsinórt válassz a süllőzéshez?

 

A süllő horgászatához a zsinór kiválasztásánál a fonott és a monofil típusok közül érdemes választanod, de ezt mindenképp a horgászmódszertől tedd függővé.

 

Mikor dönts a fonott zsinór mellett?

 

  • Abban az esetben ajánljuk a fonott zsinórok használatát, ha a pergetést alkalmazod a süllő horgászat során. Ezeknek a zsinóroknak minimális a nyúlása, így a legfinomabb kapásokat is azonnal közvetítik. Rengeteg színben kapható, a színes változatok pedig igazán hasznosak lehetnek a pergetés alkalmával, hiszen rossz látási viszonyok között sem tévesztjük szem elől.

 

  • Átmérőben a 0,08–0,12 mm vastagságú zsinórok ideálisak lehetnek, ezek ugyanis kellően erősek.

 

  • A fonott zsinór tökéletes választás a pergetéshez, gumizáshoz, hiszen a meder fenekén, akár több méter mélyen is folyamatosan kontaktban lehetünk a csalinkkal.

 

Mikor dönts a monofil zsinór mellett?


  • A monofil zsinórokat elsősorban az élőcsalis horgászathoz ajánljuk, mert enyhe nyúlása segít tompítani a süllő hirtelen kirohanásait és csökkenti a horog kiszakadásának esélyét. Emellett az átlátszó színének köszönhetően kevésbé feltűnő, ami az óvatosabb példányoknál igencsak jól jöhet. 

  • Süllőzéshez a 0,20–0,25 mm vastagságú monofil zsinórokat ajánljuk, hiszen ez kellő érzékenységet biztosítva, elég erős a horgászatunkhoz.

  • A csali kezelése is könnyebbnek bizonyul a monofil zsinórokkal, úgy az úszós, mint a fenekező módszernél.

Nézzük az előke választás szempontjait!


Általánosan elfogadott, hogy süllőzésnél, módszertől függetlenül a fluorocarbon előke mellett voksolnak. Nagy kopásállósággal bír, kellően merev és a vízben sem túl feltűnő. Ne feledjük, hogy a süllő látása még mindig jó, így hát nem mindegy mekkora feltűnést keltünk! Hosszát tekintve a 30-60 cm a legjellemzőbb, de van, aki akár 100 cm körüli hosszúságot is alkalmaz.  

Drótelőke használatára a süllőzés során nincs szükség, esetleg abban az esetben, ha horgászatunk során számolunk a csuka jelenlétével is, bár a süllős vizekben ritkábban találkozhatunk csukával, és természetesen ez fordítva is igaz.

 

Ne feledd a jó minőségű, tűhegyes horgokat!


A süllő szája csontos és tele van fogakkal. Bár a csontos részbe történő akadás viszonylag ritka, mégis előfordulhat, így a stabil akadás hiányában a süllő könnyen kirázhatja a horgot a szájából. Érdemes tehát a megfelelő horoggal nekiindulni horgászatunknak.

 

Ami egészen biztos, hogy nem elég a jó felszerelés, a sikeres horgászathoz elengedhetetlen a megfelelő technikák alkalmazása is.

A pergetésnél a megfelelő csalivezetési technika kulcsfontosságú, mivel a süllő gyakran a fenék közelében vadászik és a lassú, szakaszos mozgásra reagál leginkább.

Az egyik leghatékonyabb módszer erre a fenékkoppintós vezetés, ahol a csalit a fenékre engeded, majd rövid, határozott emelésekkel ugrasztod fel, ezután hagyod visszasüllyedni azt. A kapások gyakran a süllyedési fázisban következnek be, ezért érdemes a zsinórt folyamatosan feszesen tartani.

Szintén népszerű a húzás és megállítás technikája, amikor lassan meghúzod a csalit, majd rövid szünetet tartasz, hogy a süllőnek legyen ideje lecsapni rá. Éjszakai horgászatnál a lassú, egyenletes vontatás is hatékony lehet (főleg wobblereket alkalmazva), hiszen a süllő ilyenkor aktívabban keresi a mozgó zsákmányt.

Fontos, hogy a mozgás természetes hatást keltsen, és időnként változtass a ritmuson, mert a süllők viselkedése is a vízhőmérséklet és a környezeti tényezők függvényében változhat.

A süllő, avagy fogas gasztronómiában betöltött szerepe


A fogas az egyik legértékesebb és legkedveltebb édesvízi halfaj a magyar gasztronómiában. A süllő húsa fehér, szálkamentes, omlós és enyhén édeskés ízű, ami miatt rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. A fogas húsának értékét tovább növeli, hogy alacsony zsírtartalmú, fehérjében gazdag, így az egészségtudatos étkezésekhez is kiválóan alkalmas.

 

Süllő, vagyis fogas receptek

 

Süllőpofa


Ha igazi ínyencségre vágysz, a süllőpofa tökéletes választás lehet. Ez a különösen ízletes, omlós húsrész a hal fején található, amit sokan a süllő legfinomabb részeként emlegetnek. Textúrájában kicsit eltér a hal egyéb részeitől, hiszen rágóizommal teli részről beszélhetünk. Serpenyőben, egy kevés sóval, borssal, esetleg zöldfűszerrel ízesítve vajon lepirítjuk, így a hús természetes íze érvényesül. Néhány csepp friss citromlével, egy könnyű salátával vagy párolt zöldséggel igazán különleges fogás, amit mindenképp érdemes megkóstolni.

 

Rántott fogasfilé


Ez a klasszikus magyar fogás a legtöbb étteremben rendelhető. A fogas halfilét sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatják, és forró olajban aranybarnára sütjük a jól megszokott módon. Az eredmény kívül ropogós, belül omlós, szaftos hús. A tálalásához petrezselymes burgonyát és tartármártást ajánlanánk.

 

Grillezett süllőfilé citrommal


A klasszikus, rántott fogason túl, az egészségesebb irányba mozdulva, a grillezett fogasfilé is elképesztően finom fogás lehet. A fogasfilét enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal kenjük, majd forró grillen pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor friss citrommal locsoljuk, majd párolt zöldséggel vagy friss salátával tálaljuk. Rendkívül puha, halételt kapunk, amely a citrom és a zöldségek ízével nagyon kellemesen harmonizál.

Bízunk benne, hogy érdemes volt végigolvasni cikkünket! Amennyiben szívesen kipróbálnád a süllő izgalmas és technikás horgászatát, úgy meríts bátran ötletet hozzá blogunkból! Az ehhez szükséges horgász felszerelést természetesen gond nélkül megvásárolhatod a Halcatraz nyíregyházi horgászboltjában és horgász webáruházából egyaránt. Amennyiben további kérdésed maradt a témát illetően, úgy keress minket e-mailben vagy telefonon!

 

Kapcsolódó blogok:

Címkék : süllő, pergetés