A Dunában több a műanyag, mint a halivadék - Halcatraz

A Dunában több a műanyag, mint a halivadék

Véletlen folytán jöttek rá a Bécsi Egyetem kutatói a szörnyű tényre; a Duna évente mintegy 1500 tonna műanyagot visz a Fekete-tengerbe, melyek számos negatív hatással bírnak a természetre nézve.

Műanyag vs Halak

Az említett kutatók csupán a fejlődésben lévő kishalak eloszlását szerették volna vizsgálni, mikor rájöttek, hogy a vizsgált felületen több műanyag szemcse volt, mint halivadék. Ezer köbméter vízben átlagosan 317 műanyag részecske (4,8 gramm) és 275 cseperedő hal (3,2 gramm) volt található.

Az eredmények a korábbi évek kutatóit is meglepték, számukra sem volt még akkoriban ennyire nyilvánvaló a szennyezettség mértéke. A károsodás 80 %-a valószínűleg ipari eredetű, így ismét önhibánkból adódó problémákkal kell szembesülnünk. A vizsgálat, véletlenszerűségéből adódóan nem ad teljes képet a szennyeződés mértékéről, hiszen csupán fél milliméter finomságú hálót használtak. A teljes felméréshez további vizsgálatok lennének szükségesek. Elsősorban a halak vannak nagy veszélyben, a könnyen lenyelhető műanyag darabok maradandó károsodást okozhatnak a szervezetükben, melyeket elfogyasztva mi emberek sem lennénk biztonságban. 

 

 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ A hal nem annyira zsákmányod, mint inkább a partnered.”
Arnold Gingrich
Ezt már olvasta? X
Tizenhat méteres óriás »
Like? :)