Teleszkópos horgászbot – használható eszköz vagy pénzkidobás?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Annak ellenére, hogy a horgászpiac telítve van jobbnál jobb, csúcsminőségű botokkal, a partokon még mindig gyakori jelenség a teleszkópos megoldás. Az sem ritka, hogy egy vásárló kifejezetten azzal a szándékkal érkezik az üzletbe, hogy ilyen botot vásároljon magának. Magával a teleszkópos rendszerrel egyébként nincs gond. Elég, ha csak a népszerű spiccbotokra vagy a bolognai botokra gondolunk. Ezek a szó szoros értelmében ugyancsak teleszkópos rendszerűek, de ezen kívül is vannak egész jó megoldások, ahol alkalmazzák ezt a módszert. A cikk elsősorban a jól ismert, klasszikus, sok tagból álló típusokról szól. Hogyan lehetséges, hogy a teleszkópos horgászbot 2024-re még mindig nem kopott ki sem a kínálatból, sem a használatból?

  • teleszkopos cikk

A legtöbb horgász valószínűleg egyetért abban, hogy a teleszkópos botokkal alapvetően nincs baj, de a minőségük meg sem közelíti a 2-3 tagból álló társaikét. Itt nem elsősorban silány anyaghasználatra kell gondolni, hiszen technikailag akár egy teleszkópos bot is felépíthető ugyanabból a karbonból, mint a normál botok. (Sokszor így is történik.) Leginkább a sajátos megoldás jellegéből fakadó hátrányok azok, amelyek ezeket az eszközöket hátrébb sorolják.

Jó pár éve már, hogy a horgászeszközök gyártására szakosodott ipar nem a mindenáron történő halfogást, hanem inkább az egyre minőségibb felhasználói élményt helyezi előtérbe. A piacra kerülő eszközök döntő hányada is ezt a célt szolgálja. A technológia elmozdult abba az irányba, ahol az elsődleges szempont a horgász kiszolgálása lett. Az lett fontos, hogy a horgász mit tapasztal, mialatt használja az adott eszközt és mennyire van azzal megelégedve – függetlenül attól, hogy fogott-e halat. Eltűntek a mindent kibíró, kevésbé sérülékeny, de nehéz, formátlan botok. Az üvegszálat kiszorította a karbon, ami egyébként egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. Nincsenek már drótból hajlított zsinórvezető gyűrűk, harckocsi antennából házilag barkácsolt botok és a megakasztott halat sem szokás már kicsörlőzni. Megváltoztak a szokások, a horgászbot pedig egész egyszerűen egy végletekig letisztult sporteszközzé vált. A horgászipar hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedek alatt, és ez az, amivel a teleszkópos bot nem tudott lépést tartani. (Természetesen kivétel mindig akad, így a speciális, versenyhorgászok által is használt teleszkópos botokra mindez nem vonatkozik, de ez a piacnak csak egy elenyésző részét jelenti.)

Teleszkópos horgászbot előnyei

A fentiekből az következik, hogy a teleszkópos horgászbotok használatát nem igazán indokolja semmi. Vagy mégis? Természetesen vannak mellette szóló érvek, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezek azok a tényezők, amelyekből a teleszkópos botok népszerűsége fakad. Először is a használatuk kényelmes. Ha azt szeretnénk, hogy a felszerelésünk csak egy botból és egy hátizsákból álljon, komfortos megoldást jelent egy teleszkópos bot. A helyváltoztatás egyszerű lesz, így akár kisebb vadvizeken, ahol nem kell kapitális méretű halakra számítanunk és nem cél a távdobás, bátran használhatjuk.

Jellemzően olcsóbbak is, mint a piacon elérhető komolyabb horgászbotok. Ez a felhasznált anyagoknak és alkatrészeknek köszönhető. Az ipar nem fordít komoly összeget a teleszkópos botok fejlesztésére, így a sorozatgyártott típusok viszonylag olcsók lehetnek. Ha valami miatt nem szeretnénk nagyobb összeget szánni a felszerelésre, érdemes teleszkópos botot választani. Ilyen eset lehet, ha a horgászat valakinek csak egy egyszeri alkalom pl. egy céges vagy baráti összejövetel keretein belül. Ha egy kemping vagy túra során nem elsődleges cél a peca, de szeretnénk, hogy legyen nálunk megfelelő felszerelés, ennél jobb megoldás nem is kínálkozik.

Gyerekek, kezdők számára tökéletes lehet, ha őket szeretnénk megismertetni őket a horgászat alapjaival. Itt nem a bot teherbírása, teljesítménye számít, hanem annak kezelése és az alapok elsajátítása. A Frenetic gyermekeknek szánt szettjei például a Fogd és Dobd! elvet követik, ahogyan azt a csomagoláson is feltüntetik. Ez valóban így is van, hiszen a teleszkópos botok másik nagy előnye a gyors összeállíthatóság. Egy-két perc alatt készre szerelhetők és az elrakásukhoz még a szereléket vagy az orsót sem kell eltávolítani.

Csalihal fogásához is fölösleges beruházni egy komoly felszerelésre, hiszen a minőségnek itt sincs jelentősége, ráadásul a használaton kívül eszköz nem is foglal sok helyet. Utazásnál is szóba jöhet, hiszen kis helyen elfér, így egy sporttáskába vagy bőröndbe kényelmesen elhelyezhető.

Látható, hogy számos olyan eset van, ami megoldható lenne egy hagyományos, komolyabb felszereléssel is, mégis ésszerűbb választás a teleszkópos bot.


Teleszkópos horgászbot hátrányai

A teleszkópos botok használatának a fent említett előnyök mellett számos árnyoldala van. Ezek leginkább a tapasztaltabb, haladó horgászok számára minősülnek hátránynak, és ezek azok, amelyek miatt ők nem ilyet használnak. A legtöbb horgász ugyanis specializálódik. Egy pontyhorgász felszerelésének minden egyes eleme úgy van kialakítva, hogy az a pontyok megfogására legyen alkalmas. A teleszkópos botok „egy kaptafára” készülnek, nincs köztük jelentős eltérés. Ami pedig mindenre jó, arról tudjuk, hogy valójában mindig megalkuvásos.

A teleszkópos horgászbotok kialakításuknál fogva mindig sérülékenyebbek is a hagyományos társaiknál. A horgászboton ugyanis mindig annyi kritikus pont található, ahány toldás. (Természetesen a botokat fejlesztő és gyártó szakemberek is jól tudják ezt. A gyártástechnológia már eljutott arra a szintre, hogy ezt orvosolni tudják és egészen meglepő megoldásokat vonultatnak fel.) A tagok végeit általában a rajtuk található gyűrű rögzítése merevíti és védi. Ebből kifolyólag a gyűrűk mindig nehéz, vastag talpakat kapnak, ami növeli a bot összsúlyát is. Gondoljunk csak bele, hogy a hagyományos bojlis vagy feeder botoknál mekkora előnyt jelent a betét nélküli titán-króm vagy a különböző karbon ötvözetből készített gyűrűsor. Erre a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek és folyamatosan alkotják meg az egyre könnyebb gyűrűket. Ez egy teleszkópos botnál költséghatékony módon lehetetlen.

  • teleszkóposbot

 A tagok végeit a gyűrűk rögzítése merevíti és védi

Igen könnyű eltörni őket felhasználói hiba miatt is. Elég, ha csak nyitásnál nem rögzül valamelyik tag megfelelően, máris nem lesz egyenletes a terhelés eloszlása. Összecsukáskor pedig a spicctag sérül igen könnyen, hiszen nem mindig csúszik be a helyére elsőre, erőltetésre pedig törik. Ha viszont olyan teleszkópos botot szeretnénk, amelyiknél minimálisra csökkentették a törés veszélyét, akkor egy egyedi, speciális eszköz jöhet szóba.

Ez pedig mindjárt drágább lesz, és még a jóval magasabb költség ellenére sem éri el a hagyományos botok strapabíróságát. Gyakori jelenség, amikor fárasztás vagy dobás közben valamelyik tag visszacsúszik vagy csak elfordul. Egyik sem túl kívánatos. 

A bottörés ráadásul nem csak bosszantó, de garanciális szempontból is egy kényes téma. Ezeknél az eszközöknél jóformán lehetetlen bizonyítani a gyártási hibát, ami pedig a garanciális ügyintézés alapja. Ezt a témát ennél részletesebben itt nem tárgyaljuk, de egy terméknél ez sem utolsó szempont. A tagok utólagos beszerzése, pótlása képtelenség.

Amíg a hagyományos botjainkat (nagyon helyesen) még a karcolástól is óvjuk, addig elképzelhetjük, hogy mennyire előnyös a tagok közé kerülő szennyeződés vagy homok, amely reszelőként súrolja végig minden alkalommal a botunkat, ahányszor használjuk, komoly károkat okozva ezzel.

A legtöbb teleszkópos bot mondhatni fapados. Ezeket a típusokat ritkán szerelik fel minőségi gyűrűsorral, orsótartóval, nyéltaggal. Ezek a botok általában mindenből a legolcsóbbat kapják, így kézbe véve sosem lesz meg igazán az az érzet, hogy egy minőségi terméket tartunk a kezünkben.


Összegzés a teleszkópos horgászbotokról

ELŐNYÖK:

  • kényelmes
  • olcsó
  • könnyen kezelhető
  • kezdők, gyerekek számára ideális
  • gyorsan összeállítható
  • kis helyen elfér

HÁTRÁNYOK:

  • sérülékeny
  • nehéz
  • általában nem minőségi
  • érvényteleníthetetlen garancia
  • korlátozott felhasználhatóság

Kétségtelen, hogy a teleszkópos horgászbotoknak van helyük a piacon. A létjogosultságuk mindig attól függ, hogy milyen célra szeretnénk azt használni. Nagyon sok horgász van, akinek az első „valódi” horgászbotja teleszkópos rendszerű volt és azzal tanulta meg a peca alapjait. A horgászatnak a szórakozásról kell szólnia, tehát ha úgy érezzük, hogy a mi igényeinket kielégíti egy teleszkópos bot, bátran vásároljunk ilyet. Fontos, hogy ismerjük a határait, annyit várjunk tőle, amennyit szabad és soha ne felejtsük el, hogy mi van a kezünkben. Ha megtetszik a hobbi, vagy a későbbiekben komolyabb szintre akarjuk emelni a horgászatot, mindenképpen érdemes beruházni egy hagyományos botra is.