Pisztráng - Halcatraz

Pisztráng

Aki kirándult már Lillafüreden az találkozott már az ott sütött ízletes pisztrángokkal és látta már az ottani pisztrángtelepet is. Én legalábbis itt találkoztam ezzel a halfajtával először.

A pisztráng hazánkban is előfordul, melyeket kizárólag patakokban találhatunk meg. A patakokba egész évben telepítik a halakat, hogy folyamatosan horgászható legyen. Ezek karbantartása és kisebb zugok kialakítása fontos, hogy a hal jól érezze magát. A hegyi patakokat szeretik a legjobban, ahol sok búvóhely akad a mélyen kivájt völgyekben.

Ha szeretnénk kifogni, akkor nem tehetjük meg, hogy egész nap ülünk és várjuk, hogy ráakadjon a horgunkra, ugyanis nekünk kell megkeresnünk azt a vízi szakaszt, ahol épp tanyázik. De hogyan is találjuk meg a megfelelő helyet? Hegynek felfelé kell mennünk és minden kis szakaszon legyező technikával találhatunk rá. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a pisztráng horgászata igencsak igénybe veszi a testünket. Akkor sincs könnyebb dolgunk, ha már megpillantjuk a halat, ugyanis mikor a horgunkra akad, elkezd küzdeni az életéért, melynek érdekében képes földobni magát magasan a víz fölé, majd lemerülni.A nagy küzdelem addig tart, míg teljesen ki nem fárad, végül mikor meglátjuk, hogy az oldalára dőlt, akkor már könnyen kiemelhetjük.

A tudat, hogy kifogtunk egy halat, amit persze a legszebb példánynak látunk, igen nagy megelégedéssel és boldogsággal tölthet el minket. A természettel való érintkezés, a csodás táj, a folyamatos keresgélés, és a küzdelem a hallal olyan izgalmakat és élményeket ígér számunkra, amit egy életen át őrizhetünk az emlékeink között. A horgász itt szereti és tiszteli is a természetet, valamint megismeri is a patak vizét, sodrását, viselkedését. Tisztában van azon rovarok kinézetével, melyeket kedvel a pisztráng, és egy rájuk hasonlító tökéletes műlegyet alkot.

A legfontosabb mégis az, hogy miként él és mivel táplálkozik a pisztráng, ha ezt ismerjük, akkor már semmi nem állhat az utunkba, hogy kifogjuk a legszebb példányokat.  Érdemes tudni, hogy az érzékszervei kitűnően működnek, többek között a szeme, mely által a mozgásérzékelése kiváló. A fiatal egyedek rovarlárvákkal, repülő rovarokkal, férgekkel esetleg csigákkal táplálkoznak, míg később érettebb korában rátér a ragadozó életmódra, de még ekkor sem veti meg korábbi táplálékforrását.

Salmo_trutta_Slovakia

A pisztráng egy gyönyörű és izgalmas hal, és csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer próbálja ki mindenki a horgászatát.

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ A horgászatról elmondható, olyan, mint a matematika, melyet sohasem lehet teljesen elsajátítani.”
Izaak Walton
Ezt már olvasta? X
Csali felhő a tavon »
Like? :)