Horgász szettek – érvek és ellenérvek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy jól felszerelt, komoly árukészlettel rendelkező horgászbolt kínálata akár több tízezer terméket is számlálhat. Ez első hallásra túlzásnak tűnik, de ha a legapróbb gumiütközőktől kezdve a ruházaton, botokon át a sátrakig mindent összeszámolunk, bizony hamar összejön ez a szám. Márpedig egy ilyen széles választék láttán sokszor még a rutinos vásárlók is könnyedén elbizonytalanodnak. Ennek ellenére egy kezdő horgász felszerelés összeállítása (gyakran indokolatlanul) még mindig elemenként, aprólékos gonddal történik.

De mit tehet az, aki nem igazodik el a bőséges kínálatban és sokkal egyszerűbb megoldást keres? Vásároljon előre összeállított horgász szettet!

Kinek érdemes horgász szettet vásárolni?

Horgász szettet bármilyen horgász vásárolhat. Leginkább azonban gyermekeknek, kezdőknek, vagy olyanoknak javasolt, akik a horgászatra nem tudnak vagy nem akarnak sok időt szánni. Azok, akik éves szinten egy-két alkalommal jutnak ki a partra, tökéletes lehet egy előre összeállított komplett horgász szett.

Akik a horgászattal még csak ismerkednek, szintén úgy járnak legjobban, ha horgász szettet vásárolnak.

Ha valaki nem kíván túl sok pénzt szánni a felszerelésére, mégis használható eszközöket keres, ugyancsak egy horgász szettel jár a legjobban.

Nézzük meg részletesebben, mik a horgász szettek előnyei, hátrányai. Kezdjük a pozitívumokkal.


Horgász szettek előnyei

OLCSÓ

A horgász szettek egyik legmeghatározóbb tulajdonsága, hogy viszonylag olcsók. A legtöbb vásárló számára ez bizony igen komoly érv. Való igaz, hogy elemenként kiszámolva minden bizonnyal drágábban jönne ki egy komplett felszerelés, mintha szett formájában vennénk meg. Ennek okaira még később rátérünk, de ha a horgászfelszerelés összeállításánál pénzt akarunk megtakarítani, a legjobb döntés egy horgász szett! Ráadásul sokkal kevésbé fájdalmas, ha a kezdőként elkövetett hibák következtében a felszerelésünk megsérül, hiszen olcsón megússzuk.

GYORS

Van, aki nem szeret az üzletben, hosszú ideig számtalan ismeretlen árucikk között válogatni. Kezdőként (különösen, ha az illető hölgy ) az üzlet személyzetének legsegítőkészebb hozzáállása esetén is nyomasztó lehet a bent töltött idő. Mások a horgász webáruházak kínálatát böngészve bizonytalanodnak el. Ilyen esetben is nagyszerű választás lehet egy horgász szett, hiszen ezzel rendkívül sok időt lehet megspórolni. Ezt az időt érdemes inkább a parton tölteni!

A LEGTÖBB FONTOS DOLOG EGYBEN

A horgász áruházak kínálatában ma már olyan szetteket is találhatunk, amelyek meglepően sok terméket tartalmaznak. A botok, orsók mellett akár halkímélő eszközöket, bottartó állványt, etetőanyagot is kapunk. Egy ilyen készlet már tökéletesen megfelel arra, hogy kiüljünk vele a partra és sikerrel horgásszunk! Ha úgy ítéljük meg, hogy a későbbiekben a horgászatra akár több időt és energiát is szánni fogunk, természetesen sokkal minőségibb felszerelést is találhatunk. De amíg kezdők vagyunk és a sikerélmény a szempont, a horgász szetteknél nincs jobb választás.

KEZDŐK, GYERMEKEK SZÁMÁRA KIVÁLÓ

Az előzőekben már érintettük a kezdőket. Számukra egészen biztos, hogy a legjobb választás egy horgász szett. Főleg akkor, ha még semmijük nincs és a felszerelést a nulláról kell felépíteni. Ha egy alap szettet vásárolunk, azt a későbbiekben sokkal könnyebb lesz egy-két aprósággal kiegészíteni, fejleszteni. A lényeg, hogy legyen egy komplett horgász felszerelés a kezünkben, amivel már elindulhatunk. Ezután már lesz mihez viszonyítani, kialakul a saját dobási-, fárasztási stílusunk, rájövünk, hogy mik hiányoznak. A gyermekeknek pedig már egészen olcsón találhatunk különböző gyerek szetteket, amivel megtaníthatjuk őket a horgászat alapjaira.

EGYMÁSHOZ PASSZOLÓ ELEMEK

Egy megbízható módon összeállított horgász szett tartalma úgy van összeválogatva, hogy azok elemei szakmai értelemben passzoljanak egymáshoz. Így nem követjük el azt a hibát, hogy véletlenül olyan eszközöket vásárolunk, amelyeket technikailag ugyan tudnánk együtt használni, de az összeállítás nem feltétlenül ideális. A megfelelő orsóméret vagy zsinórátmérő kiválasztását bízzuk a gyártóra, nekünk már csak használni kell!

AJÁNDÉKNAK TÖKÉLETES

Sokan azt gondolják, hogy egy horgásznak könnyű ajándékot adni. Ez az elképzelés viszont szertefoszlik, amint az illető belép egy horgászboltba és szembesül a kínálattal. Az ilyen esetekre is megoldás lehet egy horgász szett, hiszen egy egybecsomagolt, praktikus csali összeállításnak vagy etetőanyag csomagnak minden horgász örül.

SIKERESEBB HORGÁSZAT

A horgászat sikere nagyon sok összetevőn múlik. Számtalan olyan tényező (időjárás, légnyomás, stb.) van, amelyeket nem tudunk befolyásolni, csak igazodni hozzájuk. Ugyanakkor mi is nagyban hozzájárulhatunk saját sikerünkhez. Természetesen elsősorban a felszerelésünk az, ami meghatározhatja a végeredményt.

HA MÉG HIÁNYZIK A SZAKÉRTELEM ÉS A RUTIN

Amennyiben még nem rendelkezünk elegendő rutinnal, szakértelemmel; és még az sem biztos, hogy a horgászat megmarad számunkra mint szenvedély, a legmegfelelőbb választás egy horgász szett lehet. A termékek szakmailag helyes összeállítását így megússzuk, hiszen ezt megspórolta nekünk a gyártó. Ha pedig végül valami miatt mégis úgy döntünk, hogy nem műveljük tovább a hobbit, egyáltalán nem mindegy, hogy az elején mennyi pénzt öltünk a felszerelésünkbe. Egy olcsó horgász szettet valamivel könnyebben szögre tud akasztani mindenki. Ha tehát nem vagyunk horgászok, csak egy baráti összejövetelre, céges rendezvényre keresünk alkalmas eszközöket, válogassunk a horgász szettek között.

MÓDSZEREK SZERINT

Gyakori jelenség, amikor valaki egyetlen bottal szeretne mindenféle horgászmódszert űzni. Ez legfeljebb technikailag lehetséges, szakmailag viszont semmiképp sem ajánlott! Egészen másfajta felszerelést igényel egy harcsázás, mint egy feederezés. Ilyen esetben érdemes inkább két olcsóbb, de eltérő horgász szettet beszerezni. Így biztosak lehetünk abban, hogy az adott eszközök alkalmasak lesznek a kiválasztott módszerhez.


Horgász szett vásárlás hátrányai

A horgász szettek hátrányaiból közel sem lehet annyit felsorolni, mint az előnyeiből. Kétségtelen viszont, hogy hogy mint mindennek, ennek is akadnak hátulütői.

NEM MINDIG TELJES

Amikor egy horgászszettet vásárolunk, számítsunk rá, hogy valamivel még biztosan ki kell egészítenünk azt. Óriási előny, hogy nem a nulláról kell összeállítanunk a csomagot. De bizonyos nélkülözhetetlen cikkeket szinte biztosan vásárolnunk kell majd kiegészítésképpen. Általában még egy komplett horgász szett sem tartalmazza a különböző halkímélő eszközöket, bottáskát, aromákat, stb.

VÁLTOZHAT

Lássuk be, hogy ezeket a szetteket hozzánk hasonló emberek állítják össze nekünk. Márpedig ilyen esetben a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhatnak hibák. Ha a szett elemei közül valamelyiket nem találjuk a dobozban, ne feltételezzünk azonnal szándékosságot. A gyárilag összeállított horgászszettek esetén ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a gyártó a szett valamely eleméből kifogy. Ha a szóban forgó szett igen sikeres és népszerű, ésszerűtlen lenne megszüntetni a forgalmazását a miatt, ha az egyik eleme nem beszerezhető. Minden terméknek van alternatívája, így ilyenkor az adott árucikket helyettesítik egy másik, hasonló kategóriájú típussal. Ez az adott horgászszett használhatóságát, funkcióját nem befolyásolja, de mégis érdemes megemlíteni, hiszen csalódást okozhat. Ilyen esetekben mindig érdemes felvenni a kapcsolatot az üzlettel.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az ilyen esetek nagyon ritkák és ezekre is mindig van megoldás. Bátran keressük fel az adott horgász webáruházat és jelezzük feléjük a problémát!

NEM MINDIG CSÚCSKATEGÓRIÁS

Egy horgász szett mindig olcsóbb, mintha a teljes felszerelést elemenként állítanánk össze. Ennek az ára viszont az, hogy a szett valamelyik eleme általában egy kategóriával gyengébb, mint a többi. Ha klasszikus komplett horgász szettekről beszélünk, nagy általánosságban igaz, hogy a gyártó a kedvező ár érdekében annak valamelyik elemén spórol. Ez nem jelenti azt, hogy az adott eszköz ne lenne használható, de nem kizárt, hogy pl. az orsót 1-2 év után cserélnünk kell majd. Ez természetesen nem minden esetben van így, hiszen gyakran egészen értékes eszközökre is szert tehetünk szett formájában. Legyünk racionálisak, ne támasszunk túl nagy elvárásokat, ha horgász szettet vásárolunk. Ha pedig valóban felsőkategóriás felszerelést szeretnénk, inkább válogassuk össze magunk.


ÖSSZEGZÉS

A horgász szetteknek megvan a jól kiérdemelt helyük a piacon. A fent felsorolt előnyök tagadhatatlanok, ahogyan az a tény is, hogy rengetegen vásárolnak szetteket. Egy horgász szett azt is boldoggá teheti, aki egyszerhasználatos felszerelést keres egy nyaralás idejére, de annak is tökéletes, aki bár nem profi módon, viszont szenvedéllyel űzi a horgászatot. Érdemes egy próbát tenni!