Újrakezdés – találd meg újra önmagad

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Évről- évre, szezonról- szezonra egyre kevesebb időt tudunk szeretett hobbinknak szentelni.

Minden évbe úgy vágunk bele, hogy az elmúlt évekhez képest jóval több időt töltünk majd vízparton. Nem volt ez máshogy 2023-ban sem. Számtalan új vízterület került célkeresztbe, rengeteg új ötlet és elgondolás adott motivációt. Ebből a szempontból jól indult az év. A korábbi szezonkezdetekhez képest több időt tudtunk a parton tölteni, ráadásul eseménydús, halban gazdag horgászatok adtak még nagyobb löketet a nagybetűs szezonra. Úgy éreztük, ez az év végre valóban alkalmas lesz mindazon célok megvalósítására, amelyek időhiány miatt az előző években meghiúsultak.

Bizonyára mindenki ismeri az “Ember tervez, Isten végez” mondást. Amilyen jól indult az év, a sors fintoraként sajnálatos módon olyan rosszul folytatódott. 
A folyamatos rohanás, rengeteg munka, időhiány, váratlan munkahely váltás és egy még váratlanabb költözés teljesen felborította és megpecsételte a szezon igencsak jelentős részét. Alig jutottunk partra, felszerelésünk a sarokban porosodott. Így egyrészt a horgászatnak sem tudtunk hódolni, másrészt cikkekkel is jóval ritkábban tudtunk jelentkezni. Biztosak vagyunk abban, hogy sokaknak ismerős az általunk felvázolt helyzet, amikor is az élet a legnagyobb forgatókönyvíróként pillanatok alatt keresztül tudja húzni számításainkat.  Nem telt azonban tétlenül ez az időszak. Igyekeztünk fejleszteni magunkat és még többet tanulni, hogy később még színvonalasabb tartalmak révén tudjunk segítséget nyújtani.
 
Az igencsak stresszes, megterhelő időszak után 2024-ben újult erővel, az ország általam eddig ismeretlen részén vettem fel a horgászat fonalát.
Az előző 5-6 évemet szinte ugyanazon két vízterületnek szenteltem. Imádom ezeket a tavakat, mindig is szívesen megyek majd “haza” a partjaikra. Azonban valami mégis megváltozott. Habár vártam a horgászatokat és minden egyes alkalommal kitűnően éreztem magam a parton, az évek során mégis egyfajta rutintevékenység lett mindig ugyanott mindig ugyanazokra a halakra horgászni, amelyek közül több darabot sikerült akár 3-4 alkalommal is megfogni, dokumentálni. Minél többször fogtam meg sokadjára a már jól ismert halakat, annál inkább olyan érzésem volt, hogy az adott víz már nem feltétlenül hordoz új kihívásokat, a kitűzött céljaimat már elértem. A lakóhelyem viszont horgászati szempontból nem volt a legkedvezőbb, 30-40 kilométeres körzetben igencsak kevés olyan víz volt, amely megmozgatta a fantáziámat. A lehetőségek limitáltak voltak.
Gyakran azon kaptam magam, hogy 80-100 kilométert autókázok azért, hogy egy jót tudjak horgászni….
 
Aztán egészen váratlanul borult minden körülöttem, így jött a költözés. Ez azonban teljesen új fejezetet nyitott nemcsak magánéletemben, hanem horgász pályafutásomban is.
 
Amikor egy ajtó bezárul, egy másik kitárul
 
Egy lakóhely és környezetváltozás nagyon jót tud tenni az embernek testi, lelki, szellemi értelemben is. Lehetőséget ad a megújulásra, motivál az új célok kitűzésére és elérésére. Igaz ez az élet minden területére (magánélet, munka-karrier, hobbi). 
Horgászati szempontból új, korábban még soha nem látott vizek kerülnek célkeresztbe, amelyek magukban hordozzák az ismeretlen misztikumát és izgalmát. 
Hirtelen azon kaptam magam, hogy majd harminc évesen ugyanazzal a gyermeki izgalommal várom a horgászatot, mint anno 6-8 évesen. Újra alig várom, hogy az új kalandokat hordozó vizek partjaira lépjek. Várom, hogy új vizeken tudjam bizonyítani immáron több, mint 2,5 évtized alatt megszerzett tudásomat és tapasztalataimat. Várom, hogy egy ismeretlen, számomra új vízen meg tudjam meríteni első halamat.
Új lakóhelyem ilyen szempontból sokkal frekventáltabb fekvésű, 20-30 kilométeres körzetben kis túlzással már- már megszámlálhatatlan vízterület található. Jobbnál- jobb vizek találhatók egy köpésnyire a szélrózsa minden irányában. Korábbi lakóhelyem után el vagyok kényeztetve, akkora a bőség. 
 
Itt a magamfajta horgász megtalálja a számítását, van itt minden, mi horgász szem-szájnak ingere: intenzíven telepített magántavak, kifejezetten nagyhalas tavak, egyesületi vizek, bányatavak, vadvizek, élővizek (folyó) és a hozzájuk tartozó holtág-, és öbölrendszerek. Az alig hektáros méretű tavacskától kezdve a többszáz hektáros bányatavakon keresztül a végtelennek tűnő folyóvízig minden itt van gyakorlatilag a szomszédomban, mindösszesen pár percre tőlem. 
Míg korábban az okozott nehézséget, hogy találjak egyáltalán egy normális vízterületet, most az a legnagyobb nehézség, hogy a millió kecsegtető célpont közül melyre/melyekre is szánjak több időt.
 
A rengeteg helyszín esetemben egy nagyon kedvező, viszonylag sok szabadidőt biztosító munkarenddel párosul. Ebből egyenesen következik, hogy végre nem csak munkával fognak telni a napjaim, hanem hosszú évek után először valóban egy nagyszerű szezon van kilátásban. Kell ennél több egy horgásznak?
 
A környezetváltozás megadta az apropóját annak a cikktémának, amelyet már korábban is terveztünk megírni. A hosszúra nyúlt elmélkedés után nézzük meg, hogy mivel is jár egy teljesen ismeretlen környék felderítése, pontyhorgászként hogyan közelítjük meg a kérdést. Járjuk körbe együtt a témát, amely minden sporttárs számára segítséget nyújthat egy új víz meghódításában.
 
Az első és legfontosabb
Mivel ismeretlen vizeken szándékozunk eredményt elérni, így nem vehetjük félvállról a felkészülést. Sőt, ebben az esetben fokozott energiát és figyelmet kell szentelnünk minden egyes apró tényezőnek, hisz ezen múlik a siker. Muszáj a lehető legfelkészültebben érkeznünk a partra, ebben az esetben nincs helye felkészületlenségnek, tanácstalanságnak, lazáskodásnak. A befektetett energia mindig nagyon fontos, itt viszont hatványozott szerepe van.
 
A fontos teendők pontokba szedve:
 
1. Helyszín kiválasztása:
 
Horgászatunk helyszínének kiválasztásakor sokszor nincs könnyű dolgunk, főleg abban az esetben, ha több szimpatikus opció közül kell választanunk. Át kell gondolnunk azt, hogy pontosan mi is a célunk, milyen jellegű horgászatot szeretnénk végezni. Elemeznünk kell magunkat és ennek megfelelően olyan célpontot kell választanunk, amelyek meghódítását aktuális tudásunk, tapasztalatunk, valamint a rendelkezése álló idő és eszközkészlet lehetővé tesz. Ezek a tényezők már nagyban redukálni fogják a lehetséges vizeket, amelyek megkönnyítik a végső döntést.
 
2. Online informálódás
 
  • A tó honlapjának/közösségi média-felületeinek felkeresése
 
  • tó közösségi felület

Forrás: Leveleki Horgászparadicsom Facebook oldala


A legtöbb vízterület rendelkezik saját honlappal, vagy ennek hiányában saját oldallal a nagy közösségi platformokon. Egyre gyakoribb azonban, hogy honlapkezeléssel nem foglalkoznak és főleg a közösségi médiára helyezik a hangsúlyt, hisz ezzel gyorsabban lehet nagyobb közönséget elérni. Ezeken az oldalakon naprakészen megtalálhatunk minden aktuális, a tó életét és ebből adódóan minket is érintő információt. 

Itt találhatunk felvilágosítást a szabályzatról, nyitvatartásról, árakról, foglaltságról, változásokról és egyéb szükséges tudnivalókról. Nem ritka, hogy a tó medertérképe is megtekinthető, amely szintén hatalmas segítség, így radarozás vagy sok órás markerezés nélkül is lehet egy általános képünk arról, mely területre érdemes ülni a horgászatra kijelölt időszakban.

Találhatunk elérhetőséget is a vízterület tulajdonosához és/vagy kezelő személyzetéhez. Ha bármilyen kérdésünk adódik, érdemes azonnal az illetékesekhez fordulni, hisz ők tudnak olyan abszolút hiteles eligazítást adni, amelynek köszönhetően el tudjuk kerülni a későbbi félreértéseket.


Ebben a pontban fel szeretnénk hívni a figyelmet a tó szabályzatának teljeskörű, KÖTELEZŐ áttanulmányozására. Egy új tó meglátogatásának terve minden esetben ezzel kezdődjön.

A szabályzat teljeskörűen tájékoztat arról, hogy melyek az alapvetően elvárt viselkedési normák, kötelezően használandó vagy éppenséggel tilalmazott eszközök/ módszerek, hallal való elvárt bánásmód…stb. Nem utolsó sorban egy szabályzat arról is tökéletes képet ad, hogy az adott vízkezelő hogyan viszonyul az adott tevékenységhez és a tavára érkező vendégekhez. 

A szabály elolvasását követően már átfogó képet tudunk alkotni az adott horgászvízről. El tudjuk dönteni, hogy meg tudunk-e felelni az elvárásoknak és alkalmazkodni tudunk-e az előírásokhoz. El tudjuk dönteni, hogy továbbra is vonzó-e az adott vízterület számunkra. Amennyiben bármilyen ellenérzést vagy egyet nem értést vált ki a szabályzat, érdemes más célpontot keresni a későbbi negatív élmények elkerülése érdekében. Velünk is előfordult már, hogy egy vízterület szabályzata olyan pontokat tartalmazott, amelyek ütköztek elveinkkel. Mindenkivel előfordulhat ez, hisz mindannyian mások vagyunk. Ilyen esetben érdemes azonban más célt kijelölni ahelyett, hogy a szabályzat megkérdőjelezése és megszegése miatt konfliktusba kerüljünk. Semmilyen esetben nincs jogunk vendégként felülírni a tulajdonos által meghozott szabályzatot!

Fontos kiemelni, hogy a szabályok nem ismerete nem ment fel azok betartása alól. Sajnos napjainkban emiatt rengeteg konfliktus és félreértés alakul ki a vízparton a horgászok és a tó szabályzatát betartatni szándékozó személyzet között. Ha valóban komolyan gondoljuk a horgászatot, tiszteljük meg magunkat és a vendéglátó tógazda munkáját is azzal, hogy 5 percet rászánunk a szabályzat megismerésére.

 
  • levelek honlap

 Forrás: http://levelekito.hu/horgaszrend/ 

 
  • Horgászvíz adatbázisok, applikációk
 
  • horgászvíz adatbázisok applikációk

Forrás: https://fishngo.net/index.php/frontend/search 


Számos olyan okostelefonokra is letölthető alkalmazás elérhető már, amely az ország vizeit igyekszik egy nagy adatbázisba gyűjteni. Mindösszesen pár kattintással információt kaphatunk a környékünkön elérhető lehetőségekről és azok általános tudnivalóiról. Nem ritka az, amikor az appon keresztül már helyfoglalás és napijegyváltás is lehetséges. Ezek az appok gyakran interaktívak, a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan frissülnek és mindig aktuális információt közölnek. Ilyenformán felhasználóként mi is hozzájárulhatunk a program fejlesztéséhez és egy informatív felület kialakításához. Érdemes tehát ezeket is a szolgálatunkba állítani az információszerzés érdekében.


  • Közösségekben/csoportokban való informálódás
 
  • facebook csoport

Forrás: Minden, ami Őzetanya nyilvános Facebook csoport


A közösségi média platformjain nem csak a tó tulajdonosa/kezelője által kezelt oldalakat találhatjuk meg. Számtalan olyan csoport található, amelyek horgászok által alkotott kisebb-nagyobb közösségek. Ezekben az általános horgászcsoportokban tudunk érdeklődni és tájékozódni a szóban forgó vízterületről, hisz minden bizonnyal vannak olyan tagok, akik ismerik az adott vizet.

Ha ezekben a csoportokban nem járnánk sikerrel, nagyon gyakran találkozhatunk olyan közösségekkel is, amelyek kifejezetten és specifikusan csak egy vízterület horgászatával kapcsolatos információcsere céljából jöttek létre. Itt csak egy adott vízterületről szól minden, így minden bizonnyal sok hasznos infót tudunk szerezni és több - az adott tavat jól ismerő - rutinos horgásszal léphetünk kapcsolatba.

Beszámolókat olvashatunk, egyértelműen képet kaphatunk, hogy kinek milyen stratégia működött jól vagy éppen rosszul.

Ennél a pontnál is fontosnak tartunk kiemelni egy dolgot:

Az informálódással ne az legyen a célunk, hogy mások oldják meg helyettünk a szituációt. Ne várjuk el, hogy idegen emberek egy tökéletesen kidolgozott és működőképes stratégiát tegyenek le elénk, hisz az nem a mi sikerünk lesz. Ne arról szóljon az információszerzés, hogy mások teljeskörűen megmondják, hogy melyik helyen, milyen csalival, milyen távolságba horgásszunk. Ne akarjuk megúszni a munkát.  Az információkat ne azért szerezzük meg, hogy nekünk már ne kelljen gondolkodni. A kapott/szerzett információk beépítésével és figyelembevételével magunknak dolgozzuk ki azt a - horgászati stílusunkhoz leginkább illő - stratégiát, amely el fog vezetni a sikerhez.


  • Videómegosztó oldalak felkeresése

A digitális tartalomkészítés virágkorát éljük. Egyetlen kattintással hihetetlen mennyiségű audiovizuális anyag jön velünk szembe. 

Szinte alig van olyan víz, ahol még ne készült volna valamilyen kis képes/videós bemutató. Ajánlott ezeket is megnézni, bármelyik tartalmazhat olyan fontos gondolatot vagy információt, amely közelebb visz minket a víz megfejtéséhez. A videókon keresztül nagyobb belátást nyerhetünk a tó környezetébe, a helyek elrendezésébe. Ezáltal egyszerűbb lesz tájékozódni már az első horgászat során is.

 
  • videómegosztó

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=WBPR4LfsF0w 


  • Digitális térképek, műholdképek 

Habár nagyon hasznosak tudnak lenni ezek az alkalmazások és programok, a mai napig igencsak kiaknázatlannak számítanak a horgászatban. Csak nagyon kevesen használják a térképeket és műholdfelvételeket egy adott víz megismeréséhez.

De miben is tud segítségükre lenni?

A mai technológia már olyan szinten tart, hogy a műholdképek alapján szinte tökéletes, olykor már- már fénykép minőségben láthatunk rá a tavakra és környezetükre. Képet kaphatunk a horgászhelyek elhelyezéséről, a helyek megközelíthetőségéről. Kifejezetten hasznos az elhagyatott vadvizek esetén, amelyeken a part megközelítése sokszor nagy kihívást jelent. Műholdképen, felülnézetből azonban megtalálhatjuk azokat a kis ösvényeket, amelyek elvezetnek a vízhez.

Egy online térképen, navigáció segítségével tökéletesen meg tudjuk tervezni a tóhoz vezető legrövidebb és leggazdaságosabb útvonalat is.

További hatalmas előnye ezeknek az appoknak, hogy lehetővé teszik a távolságok és területek felmérését, ezáltal reális képet kapunk a tó valós méreteiről. Ez a későbbiekben az adott vízterületre szükséges felszerelések összeállítását is megkönnyíti.

A részletes, éles képek olykor lehetővé teszik a mederviszonyok általános felmérését is. Különösen igaz ez a tiszta vizű tavakra és bányavizekre, amelyek esetén egyértelműen kirajzolódik, hogy hol találhatóak sekélyebb és mélyebb területek. A vízben lévő növényzet, akadók és tereptárgyak szintén kitűnően azonosíthatók a képeken. Már ez önmagában hatalmas segítség és szinte ez alapján el lehet dönteni, hogy adott időszakban adott körülmények között hová is üljünk le horgászni.

 
  • műholdkép

A műholdképen egyértelműen felismerhető, hogy az adott vízterületen hol találhatóak mélyebb és sekélyebb részek, valamint az is tökéletesen elkülöníthető, hogy szigetről vagy víz alatt fekvő homokpadról van szó

  • műholdkép2

A kifinomult technológiának köszönhetően a vízi növényzetről is tökéletes képet kaphatunk 
A növényzet elrendeződéséből következtethetünk a mederalakulatokra is


3. Offline informálódás

Az internetes információgyűjtés minden korábbinál több - csaknem teljeskörű - információval lát el minket, azonban további hasznos ismereteket tudunk gyűjteni az internetes téren kívül is. 


  • Kedvenc horgászboltunk/boltjaink felkeresése

Egy jól felszerelt horgászbolt gyakorlatilag a környéken élő horgászok zarándok-, és gyűjtőhelye. Egy-egy ismert bolt viszonylag nagy létszámú, eltérő helyeken horgászó vásárlóközönséget tud összegyűjteni. Természetesen mindenki szeret beszámolni mind pozitív, mind negatív élményeiről, ezáltal jelentős mennyiségű hasznos információ és tudásanyag halmozódik fel. A számunkra kérdéses vizekre rákérdezve szinte biztos, hogy hasznos infók, tippek és ötletek teljes sorát fogjuk megkapni a szakképzett személyzettől.

 
  • horgászbolt

A legjobb horgászboltokban nemcsak a felszerelésekről, hanem a környék vizeiről is informálódhatunk


  • A megcélzott horgásztó meglátogatása

Amennyiben adódik pár óra szabadidőnk, érdemes helyszíni szemle céljából kilátogatni a kiszemelt vízterületre és egy séta keretein belül összekötni a kellemest a hasznossal: végigjárni a tó horgászhelyeit. Ezáltal élőben kapunk betekintést abba, hogy mi fog várni minket akkor, amikor legközelebb élesben, horgászfelszereléssel érkezünk. Ki tudjuk választani a leginkább szimpatikus helyeket, illetve a vizet figyelve halmozgást és halra utaló jeleket is megfigyelhetünk.

A látogatás következtében tudunk majd tájékozódni a parton, nem a horgászat napján kell keresni az oda vezető műutat, bejáratot, halőrházat…stb.

Lehetőség adódik a tó személyzetével és a horgászokkal való beszélgetésre, melyeknek köszönhetően rengeteg hasznos információra első kézből tehetünk szert. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy a vízparton tartózkodó, aktívan horgászó sporttársainkat ne zaklassuk és zavarjuk, amennyiben nem észleljük rajtuk a beszélgetés szándékát. Sokan a maguk csendességében, nyugalomban szeretnék eltölteni a napot, ezt ismerjük fel és tartsuk tiszteletben!

A legtöbb tavon szívesen látják az érdeklődők vendégeket, hisz az érdeklődőkből lesznek a tényleges, fizető horgászok. Sok helyen mindenféle anyagi ellentételezés nélkül tehetünk meg egy nagy sétát. Készüljünk fel azonban arra, hogy bizonyos vízterületeken egy abszolút képletes összegű vendégjegyet vagy más néven látogatójegyet kell váltanunk.

Előzetes egyeztetés és engedélykérés alapján a megbeszélt feltételekkel akár arra is lehetőséget kaphatunk, hogy egy markeres felszereléssel felmérjük a mederviszonyokat, ezzel is nagyobb rálátást nyerve a számunkra ideálisnak ígérkező helyekre.

 
  • horgásztó
Egy jól sikerült terepszemle során rendszerint azonnal el is dől, hogy mely helyben látjuk leginkább a fantáziát, hova is fogunk leülni horgászni az első alkalommal, valamint lehetőségünk van felmérni a horgászatot nehezítő tényezőket (pl.: akadók)
 
 
 
4. A stratégia megtervezése és a felszerelés összeállítása
 
A vízterületről megszerzett infóknak és az elolvasott beszámolóknak köszönhetően már kialakul egy általános elgondolás a horgászat stratégiáját illetően, így a felkészülés ezen része rendszerint nem szokott nehézséget okozni. 
Azonban ne felejtsük el, hogy nem hazai pályára megyünk, így ne tegyünk fel mindent egy lapra. Legyen minden esetben “B-terv” a tarsolyunkban, ha mégsem működne az alap taktika.
Érdemes lekötni több horogelőkét, hogy ne a horgászat napján vesztegessük ezzel az időt.
A halaknak szánt etetőanyagokat is ajánlott a horgászatot megelőző délután/ este gondosan összeállítani, hogy azok a horgászat napjára tökéletes állagúak legyenek, azokkal azonnal el tudjunk kezdeni etetni/horgászni. Ezzel is értékes időt spórolhatunk meg, ami - higgyük el - meg fog térülni.
A horgászat már a felkészüléssel elkezdődik és az otthon előzetesen megtett erőfeszítések az esetek döntő többségében meg is határozzák a horgásznap eredményét. A belefektetett idő és energia meg fog térülni.
 
+1. Higgadtság, nyugalom, önbizalom
 
Sokkal nehezebben megfogható és körülírható téma, azonban a sikeresség elengedhetetlen feltételei. Egy új környezet és ismeretlen forgatókönyv feszültséget kelthet a horgászban.
Millió kérdés fogalmazódik meg ilyenkor:
Vajon jó helyen ülök? Jó a csali? Biztos, hogy jó a végszerelék? Biztos, hogy mindent jól csinálok? Mi van, ha nem veszek észre valamit?
 
Biztosak vagyunk abban, hogy minden horgászt kínoztak már ilyen és ehhez hasonló kérdések. Bizonyos mértékig nincs is ezzel baj, hisz az önreflexió és önvizsgálat nagyban előre tudja vinni az embert. Azonban semmiképp ne hagyjuk, hogy ezek a kérdések elhatalmasodjanak és elbizonytalanítsanak bennünket, mert kapkodást és következetlenséget szülve az egész stratégiát felboríthatja és szabotálhatja.
Bízzunk magunkban és az alaposan megtervezett stratégiában, bízzunk az általunk jól ismert és már régóta bizonyító csalikban, etetőanyagokban, végszerelékekben. Természetesen szükséges esetben vegyük észre a jeleket és változtassunk/ alkalmazkodjunk, de mindezt megfontoltan és ésszel. Bízzunk korábban megszerzett tudásunkban, de legyünk nyitottak az új infókra, hatásokra is.
Meg fog érkezni a várva várt kapás!
 
Legyen szó vadvízről, egyesületi-, vagy intenzíven telepített magántóról, egy ismeretlen víz megfejtése soha nem könnyű feladat, hisz sok esetben teljesen más módszerek és megoldások vezetnek sikerre, mint amelyeket már máshol jobban kiismert vizeken megszokhattunk. 
Reális elvárásokat támasszunk és készüljünk fel arra, hogy bizony az esetek jelentős hányadában nem fogunk azonnal világot váltani. Nem szabad azonban elkeseredni és ne hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje. Egy-egy sikertelen peca után ne hagyjuk hátra az adott vizet. Adjunk magunknak és a vízterületnek időt, pár alkalom után ki fog kerekedni a történet és a víz gyönyörű halakkal fogja kitartásunkat jutalmazni.
 
Ha a cikkben olvasott pontokat alkalmazza a kedves olvasó egy új helyen történő horgászat előtt, máris rengeteget tett a siker érdekében!
 
Reméljük, hogy ezzel az írással is hozzá tudtunk járulni kalandozó, felfedező kedvű sporttársaink sikeréhez. Tartsatok velünk a következő, immáron vízparton készült cikkben is, amelyben arról számolunk be, hogy nekünk miképp sikerült venni az akadályokat újdonsült horgászhelyeinken.
 
 

  Köszönjük a cikket a Different Carp Fishing horgászainak!