Technikai ruházatok a horgászatban

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászat minden horgász számára más miatt fontos. Van, aki a kikapcsolódást keresi a vízparton, de szép számmal akadnak olyanok, akik számára egy-egy ilyen alkalom ennél sokkal többet, akár versenyzési lehetőséget is jelent. Hiába szeretnénk azonban, hogy a horgászat élvezetes és pihentető legyen; közös szenvedélyünk megfelelő ruházat nélkül nemcsak kellemetlenné, hanem akár veszélyessé is válhat!

Tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni a horgászruha kiválasztásakor:

  • tartósság
  • légáteresztő képesség
  • kényelem
  • fedett, meleg zsebek
  • védett, szigetelt cipzárak és varrások
  • megerősített térd- és fenékpanelek
  • szűkíthető boka és csukló rész

Természetesen nem minden horgászruházat rendelkezik az összes felsorolt tulajdonsággal, de vásárlás során érdemes a fentieket szem előtt tartani.

Ezeken kívül van még egy nagyon fontos dolog, ami alapján dönthetünk, ha a vízpartra készülünk. Természetesen ez nem más, mint a várható időjárás. A nyári hőség és UV sugárzás ugyanis legalább annyira veszélyes, mint a téli hideg. Viszont amíg az UV ellen viszonylag könnyen és egyszerűen védekezhetünk, az alacsony hőfok már nagyobb kihívást jelenthet. Egy egyszerű példa alapján belátható, hogy ha odakint 0 Celsius fok közeli a hőmérséklet és süt a Nap, az kevésbé kényelmetlen, mint amikor -18 fok van és jeges szél fúj. Mindkét esetben hidegről beszélhetünk, de az érzet egész biztosan eltér. Egy kétségtelen: az őszi-téli horgászatokat szinte lehetetlen megúszni anélkül, hogy nedvességgel, csapadékkal és hideggel találkozzunk. Ennek megfelelően teljesen más jellegű, de mindig a körülményekhez igazodó ruházatot érdemes választani. Ilyen esetben a különböző márkák divatos darabjait érdemes mellőzni és a technikai ruházatokat előtérbe helyezni.

Ezeket felhasználásuk szerint a következő főbb típusokra oszthatjuk:

  • Életmentő ruházatok
  • Víz- és szélálló ruházatok (esőruha)
  • Thermoruhák
  • Téli öltözetek

Az életmentő ruházat nem igényel különösebb magyarázatot. Ezek legtöbbször olyan – legtöbbször thermo jelleggel is bíró – biztonsági öltözékek, melyek az esetleges vízbe esés esetén hosszabb ideig képesek megőrizni az emberi test melegét és védenek a kihűléstől. Emellett a kialakításuknak köszönhetően lebegő mentőruházatként is funkcionálnak, így sokkal nagyobb esélyt biztosítanak a hajóhoz vagy a partra úszásra. Legtöbbször el vannak látva fényvisszaverő panelekkel és síppal, amelyek a mentést könnyíthetik meg. Érdemes tudni, hogy ezek a ruházatok csak szabályos viselés esetén garantálják a megfelelő működést, de még így se bízzuk erre magunkat 100%-ban soha!

  • eletmento

Egy Daiwa életmentő-lebegő ruha felső része


Az esőruhák elsősorban kevésbé hűvös, de csapadékos időjárás alkalmával segíthetnek. Ezek meghatározott áteresztő képességgel rendelkező anyagból készült ruhadarabok. Ezt az értéket a termék jellemzői között minden esetben megtalálhatjuk. Az 5K, 10K, 20K, stb. jelölés a szövés sűrűségére utal és azt jelzi, hogy mekkora az a vízoszlop, amelyet az adott anyag egy 1x1 inch (kb. 2.5cm X 2.5cm) területen még nem enged át. A számjegy után szereplő K jelölés a kilo (ezer) szóra utal, melyet milliméterben kell értelmezni. (Az 5K tehát egy 2.5cm X 2.5cm alapterületű és 5000mm magas vízoszloppal még megbirkózik.) Értelemszerűen minél magasabb ez a szám, annál erősebb esőnek áll ellen a ruhánk. Tudni kell azonban, hogy egy ruha, ami kívülről vízálló, az általában a másik irányból (belülről kifelé) is az. (Erre vonatkozóan találhatunk néha egy MVP jelölést is, de erről majd később.) Sokszor tapasztalhatjuk, hogy kis idő elteltével a ruha belseje nyirkossá válik, ezáltal fázni kezdünk benne. Legtöbben ekkor a ruha rossz minőségét sejtik a dolog mögött, de ez a belül lecsapódó pára miatt van. Nagyon ritka tehát az az ideális hőmérséklet, amikor hosszabb ideig is kényelmesen viselhetjük az esőruhánkat.

  • esokabat

FOX 25K(!) esőkabát


A téli öltözékek kifejezetten alacsony hőmérséklet esetén hasznosak. Ennek megvásárlásakor mindig vegyük figyelembe, hogy milyen horgászmódszert űzünk. Másfajta ruhát igényel egy aktív, állandó mozgást kívánó pergetés, és mást az órákig egyhelyben ülő bojlizás. Ezek legtöbbje általában erősen bélelt, vastag külső réteggel bíró darabok. Ezeknél a gyártó feltételezi, hogy elsősorban a funkció, és nem pedig a kényelem a szempont. Természetesen a kettő nem mindig zárja ki egymást, de ebben az esetben mindig magasabb árral számolhatunk. Sok típust tollpehellyel töltenek meg, ami az egyik legjobb szigetelőanyag, ugyanakkor a nedvességet kevésbé tolerálja. Ezek tehát leginkább hideg, de száraz időjárás esetén megfelelőek.

  • teliruha

Gamakatsu téli öltözet


A különböző thermo ruhák a horgászpiac legkomplexebb technikai ruházatai. Először is tudni érdemes, hogy egy minőségi thermoruha nem igényel túl sok réteg plusz öltözetet. Ha azt akarjuk, hogy a thermo ruhánk maximálisan kifejtse hatását, a testünkhöz legközelebb egy speciális alsóneműt érdemes viselni. Ez lehet szintetikus vagy gyapjú, az előbbi jobb nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkezik, a gyapjú ugyanakkor melegebb. A munka, a fizikai aktivitás mindig hőtermelődéssel jár, és fontos, hogy a keletkezett pára távozhasson, de ne is fázzunk benne. Ezt érdemes mérlegelni.

Legtöbbször ennyi elég egy jó minőségű thermo ruha alá, de ha nagyon hideg időre számítunk, esetleg további rétegként egy középső, szigetelő ruhát még használhatunk. Ezen túlmenően nem indokolt további ruhadarabok viselése, de nem is érdemes. A kevesebb néha több. A túl sok réteg textil ugyanis komoly verejtékezéshez vezethet, aminek a távozása már lehetetlen, így hamarosan a ruha alatt, belülről kezdünk el fázni.

A thermo ruhák azok az öltözékek, melyeknél a legideálisabb arányban kell ötvözni a víz- és szélállóságot, a hőszigetelést, a légáteresztést, emellett nem árt, ha a ruhánk kényelmes, könnyű és praktikus. Mindezek a jellemzők együttes megléte komoly kihívás a gyártóknak, de szerencsére nem lehetetlen. Ezt a Prologic egyik új darabján, a Prologic Avenger Camo Thermo típusán keresztül mutatjuk be, amely tökéletes szemléltető darab.

A Prologic Avenger Camo Thermo ruha két részből áll: egy kantáros nadrágból és egy dzsekiből. Mindkét ruhadarab ugyanabból az anyagból készült és a Prologic jellegzetes terepszínű-narancssárga színösszeállítását kapta. Induljunk fentről lefelé! Legfelül természetesen a kapucni található, ami egy apró, ám annál hasznosabb kiegészítővel van ellátva: a szűkítő gumival.

  • gumi

Élénk színű gumi a kapucninál


Ez a jelentéktelennek tűnő részlet segíti elő, hogy a kapucni –egységet alkotva a magasított nyakrésszel- szorosan illeszkedhessen a fejünkre, megakadályozva ezzel a hideg szél vagy a csapadék bejutását. Emellett megfelelően beállítva a kapucni a fejjel együtt fordul, biztosítva a szabad kilátást. 

A Prologic Avenger Camo Thermo ruhát kézbe véve azonnal feltűnhet a ruha meglepően csekély súlya. Ez elsőre csalóka lehet, de érdemes tudni, hogy a ruha ún. Honey Comb (méhsejtszerű) poliészter bélést kapott, amely tökéletes hőszigetelést nyújt. A poliészter ugyanis egy szintetikus szigetelőanyag, amely megközelíti a tollpehely szigetelő képességét. (Egyéb tulajdonságaiban pedig akár meg is előzi azt. A poliészter pl. nedvesen is rendkívül jól szigetel, ami a tollpehelyről nem mondható el, ezen kívül olcsóbb is.)

Akár a nadrágot, akár a dzsekit vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a zsebek szigetelt cipzárakat kaptak. Ez nagyon fontos, hiszen egy ilyen ruhának sokszor ez a leggyengébb pontja. A cipzár a jellegénél fogva mindig egy „kapu” a ruhán, ahol bejuthat a nedvesség vagy a szél. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően legyenek szigetelve. Természetesen a varrások mentén is kapott a ruha egy belső ragasztást, ami ugyanezt a célt szolgálja.

  • zseb

Szigetelt cipzárak és varrások


A Prologic Avenger Camo Thermo kabát alján körbefutó gumival szűkíthető az alsó rész, így tökéletes illeszkedést érhetünk el.

A nadrág a magas, zárt derékrésznek és a kantáros kialakításnak köszönhetően kifogástalanul védi a derekat, így guggolásnál, ülésnél előre hajlásnál sem kell tartanunk attól, hogy megfázunk. Elöl egy mindkét irányból működtethető, hosszú cipzárat találunk. A nadrág pántjai szükség esetén a műanyag gyorscsatoknak köszönhetően egy mozdulattal bonthatók, feszességük pedig könnyedén beállítható. Az egyedi csat egyébként akár kesztyűben is egyszerűen kezelhető, amire sok gyártó nem gondol. Holott kézenfekvő, hogy thermoruha viselésekor nagy valószínűséggel kesztyű is van rajtunk.

  • pant

Praktikus csat


A gyártó feltételezi továbbá, hogy az ilyen jellegű ruházatok mellé magas szárú lábbelit, bakancsot, csizmát veszünk. Ennek megfelelően a Prologic Avenger Camo Thermo nadrág boka része (akárcsak a kabát ujja) a kívánt módon variálható. A magasra futó cipzárnak és a szűkítő pántnak köszönhetően bármilyen lábbelivel kényelmesen viselhetővé válik.

  • lab

Sokoldalú nadrágszár kialakítás


Mik azok a furcsa rövidítések, amelyeket a Prologic Avenger Camo Thermo ruha jellemzői között találunk? Vizsgáljuk meg, mit takarnak a TPU, DWR, MVP, 8K varázsszavak!

A 8K jelölés fentebb már bővebb magyarázatot kapott, ez jelzi az anyag vízállóságának mértékét. A gyakorlatban egyébként átlagos esőben az 5K már vízállónak tekinthető.

A TPU nem más, mint a Thermoplastic Polyurethane rövidítése. Ez egy igen sokoldalú anyag, amely kivételes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. A gumi és a műanyag egy furcsa, köztes kombinációja. Rugalmas, ellenáll a nedvességnek, olajnak, zsírnak, vegyszereknek, magas a szakadás- és kopásállósága, tartós, nem toxikus. Funkcionális ruházatok gyártásánál az ebből készülő a vízálló, ugyanakkor lélegző membránszerű réteg.

A korábbiakban említett MVP a Moisture Vapour Permeability kifejezés rövidítése, amely páraáteresztő képességet jelent. Ez összefügg az előző tulajdonsággal, de ez az érték nem az anyag ellenállását, hanem a pára átáramlásának sebességét jelöli. Ez egy számtalan dologtól függő (pl. hőmérséklet), nehezen mérhető adat, de minél magasabb, annál nagyobb sebességgel áramlik át a szöveten a pára. Ez az érték ennél a ruhánál 3000mvp.

A DWR a Durable Water Repellent szavakból tevődik össze, ami tartós vízlepergetést jelent. Az ilyen réteggel bevont anyagok jelentős víztaszító tulajdonsággal rendelkeznek. A DWR bevonatnak köszönhetően a Prologic Avenger Camo Thermo ruha viselése akár zord idő esetén is komfortot biztosít. Bár ez a réteg idővel képes elhasználódni és kopni, különböző impregnáló szerekkel könnyedén visszaállítható az eredeti mértékűre.

Azok számára, akik egy jó minőségű, de nem kifejezetten drága thermo ruha vásárlását tervezik, a Prologic Avenger Camo Thermo ruházat minden jel szerint jó választás lehet!