Sosem fogom elfelejteni, amikor 3 éves koromban anyu valami különlegesen kerek, apró, piros golyót adott nekem, mondván, hogy cukorka. Furcsa volt az íze, nem hasonlított semmilyen édességhez. Mikor apu haza jött, kiderült, miért is nem volt ínyemre az a bizonyos piros gömb. Hatalmas nevetés közepette tudatta anyuval, hogy szegény gyerekkel megetette a bojlit, s ez a történet valahogy mai napig elevenen él a családban, amit minden egyes horgászat előtt valaki feldob poénnak. Na de merüljünk csak bele eme fantasztikus csali világába, s lássuk, pontosan mit is ettem meg 17 évvel ezelőtt.
Fred Wilton, úgy a ’60-as és ’70-es évek között feltalált valamit, ami minden bizonnyal szinte varázsütésre változtatta meg az emberek horgászatról alkotott képét. A gumiállagú golyókat „pontycsaliként” emlegették éveken át. Hatalmas sikernek örvendett az egész körben. Fred csalijának összetevőit főként tej- és növényi fehérjék adták. Fő alkotóeleme a kazein volt, amelyet por formájában tejből nyertek. A siker láttán és a támadások ellenére a leleményes dokkmunkás megsürgette kutatásait. A kazein mellett használt még laktalbumint, kalcium kazeinátot, számos növényi fehérjét tartalmazó összetevőt, mint például szójalisztet, búzacsírát és egy TVP néven ismert, növényi szövet alapú fehérjét. Én speciel máris beleszédültem ezen idegen szavakba, így egy szó, mint száz, sok összetevő kellett a tökéletes csali megalkotásához, természetesen kiváló arányokkal dolgozva. Lassan kezdett feledőbe veszni a „pontycsali” megnevezés, így már új nevén, „bojliként” beszéltek róla. Ez az angol to boil szóból származik, mely főzést jelent. A szóválasztást illetően csupán annyi a magyarázat, hogy a bojlit főzéssel lehet elkészíteni. Annak idején kedves Wilton barátunk így nyilatkozott csalijának készítéséről: ”A tésztát keverjük be tojással és miután kicsit megfőztük, képződik egy kéreg, amely megakadályozza, hogy a keszegfélék szétrágják.”
A bojli készítése nem egyszerű feladat - megfelelő száraz alapanyagok összeválogatása, majd ezek homogenizálása. Nagy figyelmet érdemel az alapanyagok megfelelő aránya. Nem szabad, hogy egy-egy összetevő kiemelkedően érződjön. Némi dominancia nem árt - attól függően, hogy milyen lesz a kis golyócskák ízesítése. Nagyon fontos összetevője a tojás (esetlegesen tojáspor). Nyers tojásból kg-onként 10 db-nál többet nem lehet beletenni, mert kezelhetetlenül híg lesz az anyag. A fehérjetartalmat elsősorban a tojás mennyisége határozza meg.Gyakorlatilag ezzel ragasztjuk össze a homogenizált száraz alapanyagunkat. Pihentetés után forrásban lévő vízbe tesszük és megfőzzük vagy pároljuk. A golyócskák főzés előtti állapotának eléréséhez a piacon található, különböző méretű bojli rollereket alkalmazzuk. Ezek segítségével könnyen formázhatóak. A bojli mérete tetszőleges -1-4 cm átmérőjű is akár. A pontyok testük hosszának 4%-ával megegyező nagyságú táplálékot tudnak lenyelni. Ez a nagyság garatuk méretével függ össze. Szájukkal akár testhosszuk 7%-ával megegyező nagyságú csalit is fel tudnak venni. Egy 100 cm-es ponty 4 cm átmérőjű részecskét tud összetörni garatfogaival.
A bojlik speciális formája a "pop-up", amely vízbe dobva lebeg a vízben. Ezt magában vagy a "normál" süllyedő bojlival vegyesen kínáljak a halak számára annak érdekében, hogy medertől felemelkedjen, így nagyobb eséllyel találják meg a halak.
A horgász egy úgynevezett bojlis fűzőtűre felböki a kívánt sorrendben a bojlit/bojlikat, majd a horgon lévé előkére húzza. Az előkére felfűzött csalit bojli stopperrel ütközteti. Innentől a szokott módon zajlik tovább a horgászat.
Édesvízi horgászatnál használatos csali. Bármely vízterületen használatható, de a bojlis horgászatra egyre több vízterület specializálódott és úgynevezett bojlis tóként üzemelnek. Szeretett horgászcentrumomban, az Erdélyi Majoron is található ilyen, egészen hátul, a nagy tó mögött. Ezen tavakon a tudatos telepítéseknek köszönhetően nagy esély nyílik nagyméretű halak kifogására. Viszont amely megkülönbözteti a hagyományos horgászattól, hogy a kifogást követően a hal gondos bánásmód mellett visszanyeri életterét, elengedésre kerül.
Wilton Hatalmas és áldozatos munkájának köszönhetően ma már számtalan színben és ízben elérhető a boltok polcain, s szerintem minden horgász életében meghatározó újítás volt. Mindesetre én valahogy nem írom fel a kedvenc nasijaim közé.
Koncz Eszter