Egy sokat tapasztalt horgász a pelletet már úgy kezeli, akár a többi csalit. És a következő tényt egészen biztosan mindenki tudja: a pellet igazán a téli hónapokban jó. Mivel a pellet a gyurmával azonos megítélés alá esik, így a versenyeken kizárólag etetésre használhatók, horogra fűzése tiltott. A pellet feltornázta magát az első számú csalik mellé, s fogósabbak pontyra, dévérre és bodorkára, mint bármilyen más csali, amit ismerek.
Tavasszal a legtöbb hal egyre aktívabb lesz és elkezd táplálkozni, hogy felkészüljön az ívásra, ezért fontos, hogy kemény pelletet használjunk egyenesen a zacskóból, amikor célzottan pontyra horgászunk. A kemény pelletet ugyanis nem veszi fel a bodorka, így elkerülhetjük őket, és csak a nagyobb halakat vehetjük célba. A hidegebb hónapokban a felpuhított etetőpellet működik jól, ha többféle halra horgászunk – a nagyobb fogási súly elérése érdekében. A felpuhítás úgy történik, hogy egy zacskó pelletet beleteszünk egy vödörbe, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Két percig állni hagyjuk, utána leöntjük róla a felesleges vizet, majd megint hagyjuk állni. Etetésre általában a 2 mm-es, a 4 mm-es és a 6 mm-es pelleteket használjuk. Bár sok különböző pellet van, rendszerint halliszt alapúak, és úgy tűnik, hogy mind egyformán jól működik.
Koncz Eszter