Durbincs sült paprikamártással, olajbogyó krémmel

Minden címke 302


Mutasd az összes cikket...

Hozzávalók 2 főre:

 
A sült paprikamártáshoz: 
 
  • 220 g paprika megsütve (2 db kaliforniai paprika)
  • 20 g shalotta
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 ek ecet
  • 1 tk méz
  • tört színes bors
  • 60 ml alaplé
1 adag olajbogyó krémhez: 
 
  • 75 g szardellával töltött zöld olajbogyó
  • 1/3 citrom leve
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 3 ek bazsalikomos extra szűz olívaolaj
  • 10 g mandulaforgács + 1 ek a pirításhoz
  • A burgonyához: 
  • 240 g újburgonya vagy parázsburgonya
  • 1,5 liter víz
  • 100 g vaj (elhagyható)
  • 1 ek olíva olaj
        A halhoz: 
 
  • fejenként 180 g durbincs
  • olíva olaj
  • tört színes bors
  • citromlé
  • + friss saláta (rukkola, madárbegy, tölgy)
A burgonyát hámozzuk meg, és sós, vajas vízben pároljuk meg. A paprikákat mossuk meg, és 220 fokos sütőben 30 percet süssük addig, amíg a héjuk szinte elfeketedik. Ekkor azonnal tegyük őket zacskóba, zárjuk el, hogy a saját gőzében a héj fellazulhasson. Kb. 10 perc elteltével a paprika héja lehúzható. Távolítsuk el a magokat, és a paprika csumát is.  Egy evőkanál olajon fonnyasszuk meg a szeletekre vágott shalottát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott, sült paprikát.  Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a sherryecetet, és az alaplevet, és pároljuk 1-2 percet. Végül turmixoljuk le az alapot selymesre.
 
A halat mossuk meg, távolítsuk el a nagyobb szálkákat, sózzuk, borsozzuk, kenjük át olíva olajjal. Majd forró serpenyőben, olívaolajon süssük meg. A bőrös oldalát kb. 3 percig, a másikat kb. 2 percig. Ha megsült, locsoljuk meg citromlével. 
 
 
Az olajbogyó krémhez tegyünk minden hozzávalót egy aprítóba, és turmixoljuk pépesre. Egy evőkanál mandulalapot pirítsunk halványra. A megpárolt burgonyát tálalás előtt forgassuk át forró olíva olajon. 
 
 
TIPP: Az olajbogyó krém mennyisége jóval több, mint amennyire az ételhez kell, de kisebb mennyiségben nem igen lehetne pépesíteni. A maradékot pirítósra kenve is fogyaszthatjuk. 
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Koncz Eszter