Elkészítés:
A céklát tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyben. Öntsünk alá vizet, sózzuk, és szeleteljünk mellé egy kis lilahagymát. Csomagoljuk be a papírba, és 180 fokos sütőben 75 percig pároljuk. Végül hűtsük ki, és szeleteljük 4-5 mm vastag korongokra.
A tormát reszeljük le, sózzuk, reszeltjük rá a citrom levét, facsarjuk rá a levét, és szórjuk meg cukorral. Hagyjuk 2-3 órát állni, hogy levet eresszen. A majonézhez a tojás sárgákat sózzuk, majd olíva olajjal keverjük krémesre. A majonéz készítésekor figyeljünk arra, hogy az olajt csepegtetve adjuk a tojáshoz, és folytonosan verjük a mártást. Végül szűrjük át a citromos tormát, ezzel ízesítsük a majonézt. Ha kell, sózzuk, illetve pici mézzel állíthatunk az ízén.
A zsemlékhez szitáljuk át a száraz elemeket, de a végén keverjük vissza a lisztbe a korpát és a csírát, sózzuk, adjuk hozzá a szemes mákot. A tejet melegítsük fel, cukrozzuk, majd az élesztőt futtassuk fel benne. A vajat olvasszuk fel. A lisztekhez keverjük az élesztős tejet, a vajat, a felvert tojást, és a joghurtot. A tésztát 6-8 percig dagasszuk, majd lefedve, meleg helyen kelesszük a duplájára. Ha megkelt, osszuk 8 egyforma részre. Mindegyik tészta bucit enyhén nyomjunk korong alakúra, kb. 12 cm átmérőjűre. Majd egy-egy tésztadarabot hajtsunk középre. Egészen addig ismételjük ezt, amíg szabályos gömbformát nem kapunk.
A hamburger gömböket tegyük tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 15 percet.
180 fokos sütőben (légkeverésen) 30-25 percig süssük. Ha nagyon pirulna, fedjük le őket sütőpapírral.
Jó étvágyat hozzá!
Koncz Eszter