Füstölt halas, céklás hamburger

Minden címke 302


Mutasd az összes cikket...

Hozzávalók 8 főre:


A céklához: 
 
  • 250 g tisztított cékla
  • csipet só
  • 50 ml víz
  • 40 g lilahagyma
  • A tormához:
  • 40 g torma
  • 1 citrom
  • csipet só
  • 6 g nádcukor
  • A majonézhez: 
  • 2 tojás sárga
  • 150 ml extra szűz olíva olaj
  • 1 tk méz (a torma leve)
  • + 200 g növényi olajban eltett füstölt makréla
  • 50 g rukkola saláta

A hamburgerhez: 

 
  • 130 g graham liszt
  • 220 g finomliszt
  • 40 g sovány tejpor
  • 40 g szemes mák
  • 10 g só
  • 15 g nádcukor
  • 1 tojás
  • 50 g vaj
  • 100 ml sovány tej
  • 25 g friss élesztő
  • 110g sovány joghurt

Elkészítés:

A céklát tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyben. Öntsünk alá vizet, sózzuk, és szeleteljünk mellé egy kis lilahagymát. Csomagoljuk be a papírba, és 180 fokos sütőben 75 percig pároljuk. Végül hűtsük ki, és szeleteljük 4-5 mm vastag korongokra.
 
 
A tormát reszeljük le, sózzuk, reszeltjük rá a citrom levét, facsarjuk rá a levét, és szórjuk meg cukorral. Hagyjuk 2-3 órát állni, hogy levet eresszen. A majonézhez a tojás sárgákat sózzuk, majd olíva olajjal keverjük krémesre. A majonéz készítésekor figyeljünk arra, hogy az olajt csepegtetve adjuk a tojáshoz, és folytonosan verjük a mártást. Végül szűrjük át a citromos tormát, ezzel ízesítsük a majonézt. Ha kell, sózzuk, illetve pici mézzel állíthatunk az ízén.
 
 
A zsemlékhez szitáljuk át a száraz elemeket, de a végén keverjük vissza a lisztbe a korpát és a csírát, sózzuk, adjuk hozzá a szemes mákot. A tejet melegítsük fel, cukrozzuk, majd az élesztőt futtassuk fel benne. A vajat olvasszuk fel. A lisztekhez keverjük az élesztős tejet, a vajat, a felvert tojást, és a joghurtot. A tésztát 6-8 percig dagasszuk, majd lefedve, meleg helyen kelesszük a duplájára. Ha megkelt, osszuk 8 egyforma részre. Mindegyik tészta bucit enyhén nyomjunk korong alakúra, kb. 12 cm átmérőjűre. Majd egy-egy tésztadarabot hajtsunk középre. Egészen addig ismételjük ezt, amíg szabályos gömbformát nem kapunk.
A hamburger gömböket tegyük tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 15 percet.
 
 
180 fokos sütőben (légkeverésen) 30-25 percig süssük. Ha nagyon pirulna, fedjük le őket sütőpapírral.
 
 
Jó étvágyat hozzá!

Koncz Eszter