Mindig összefut a nyál a számban, amikor a helyi közértben sétálva meglátom a friss gyömbér gyökereket. Számomra egyfajta különleges citromos ízt kölcsönöz minden ételben. Épp ezért ajánlom ennél a receptnél, hogy a párolt-gyömbéres halat a végén öntsük nyakon egy kis citromlével vagy akár egy tejszínes citrommártással.
Íme a recept!
Hozzávalók 4 személynek:
A gyömbért megpucoljuk, karikákra, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát – az egész fejet – vékonyan felkarikázzuk. Olajat hevítünk egy wokban, beledobjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, 3 percig pirítjuk, majd felöntjük a szójaszósszal. Lehűtjük, beletesszük a halfilét, majd egy éjszakán át pácolódni hagyjuk. Másnap leszűrjük a szóját, és a hagymás-gyömbéres halat a bambuszgőzölőbe tesszük. Forró gőz fölött 5-7 percig pároljuk. Közben a leszűrt szójaszószt felforraljuk. Rizzsel tálaljuk a halat, a szójaszószt mellé kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Koncz Eszter