Nyurga ponty

Minden címke 302


Mutasd az összes cikket...

A nyurga ponty vagy magyar vadponty a Kárpát-medence vizeinek ősi vadon élő pontytípusa, amely csak itt fordul elő. A veszélyeztetett állatfajták közé tartozik, a 20. században csaknem teljesen kipusztult. Elterjedését tekintve az álló-, és folyóvizekben egyaránt megtalálhatóak. Előszeretettel tartózkodik a gyorsan felmelegedő, iszapos, nádassal és hínárral borított részeken. Folyóvizeken kedveli a csendes, langós részeket. Általában fenék vagy fenék közelben tartózkodó hal, de tavasszal gyakran jön fel vízközé, hogy a napsütés jótékony hatását élvezze. 

  • A nyurga ponty teste nyújtott, hengeres.
  • A száj harmonikaszerűen kinyitható, csúcsba nyúló.
  • A felső ajkon 1-1 hosszabb, a száj szögletében pedig 1-1 rövidebb bajuszszál található.
  • Fejének és testméretének méreteihez képest a szeme közepes nagyságú.
  • Orra hosszú, tompán lekerekített, homloka széles és erősen domború.
  • Mellúszója széles, hosszú, a hátúszó hosszú és magas, széle egyenesen levágott.
  • A farkalatti úszó rövid, közepesen magas, utolsó osztatlan sugara kemény tüske, melynek hátulsó oldala fogazott.
  • A farkúszó nagy és erősen kivágott.
  • Pikkelyei nagyok, vastagok, erősen ülnek.
  • Testalkatához hasonlóan színe is rendkívül változatos.
  • A hát leggyakrabban sötét olajzöld vagy olajbarna, a testoldal zöldessárga, a has sárgásfehér vagy fehér.

Testhossz

A pontyéval megegyező. Testmagassága a testhossz 20-28%-a. 


Szaporodás

Hazánk természetes vizeiben az ikrások 3-4, a tejesek 2–3 évesen érik el az ivarérettséget. Az ívás rendszerint 18–22 Celsius fokos vízben megy végbe. Ívási ideje májustól júniusig tehető, de előfordulhat, hogy ez hamarabb kezdődik el, vagy később végződik. Az ikrás testtömeg kilogrammonként 150-200 ezer, 1-1,5 milliméter átmérőjű, szürkészöld színű ikrát rak le. A 3-4 nap után kikelő lárvák 6-7 milliméter hosszúak. Húsa közepesen szálkás. 

Méret és tilalmi időszak által védett hal.


Táplálkozás

Táplálkozását tekintve mindenevő hal. Előszeretettel fogyasztja a különféle rovarokat, lárvákat, csigákat, kagylókat, de a magokat sem veti meg. Táplálékát a különféle fehérjék, szénhidrátok, és keményítők teszik ki. Ezek egymáshoz viszonyított aránya az év közben váltakozik.


Így ismerheted még hazánkban:

Magyar ponty, pozsár, karcsú-ponty, tiszai nyurga ponty, geleji nyurga ponty, tatai acélos nyurgaponty, stb.