A név önmagában véve elgondolkodtató, legalábbis nekem mindenképp kérdést jelentett a „kontinentális” szó. Kis kutatás után végül rájöttem az értelmére, mely nagyon egyszerű: egy kontinentális, tenger-mentes helyen lakó ember találta ki ebben a formában. Száraz fehérbort ajánlok hozzá. Jöjjön a recept!
Hozzávalók 3-4 személyre:
Elkészítés
A fagyasztóból kivett tőkehalat megöntözzük a citrom levével és úgy hagyjuk kiolvadni. Egy megfelelő méretű teflon tepsi (amiben a halszeletek úgy elférnek, hogy csak kisebb átfedések vannak) alját beborítjuk a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeleteket közvetlenül egymás mellé tesszük: a tepsi alját teljesen befedjék.
Ezen egyenletesen elosztjuk a vékony karikákra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Erre rátesszük a (félig vagy teljesen) kiolvadt halszeleteket. A halszeleteket is megszórjuk borssal.
Az apróhalat az olajával együtt egy megfelelő méretű tálba tesszük, villával teljesen apróra törjük, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott capri bogyót, és az egészet teljesen homogénre keverjük.
Ha túl sűrű vagy kevésnek tűnik, egy kevés vízzel hígíthatjuk, majd a masszát öntsük rá egyenletesen a halszeletekre. Minden halszeletre jusson, és lehetőleg ne maradjon *szabad* felület, majd morzsoljuk rá a vajat.
Fedjük le (pl. alufóliával), tegyük be a 180 fokos sütőbe, és süssük háromnegyed-egy órát, majd vegyük le a fedést róla, és ízlés szerint pirítsuk meg a tetejét 10-20 perc alatt.
Koncz Eszter