Hozzávalók
- 1 kg fagyasztott hekk filé (vagy egyéb halfilé)
- 1 kg alma
- 2 dl zsemlemorzsa
- 1 dl olaj
- 1 púpozott teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 dl citromlé
- 1 citrom
- 1 teáskanál cukor
- só
- A krumplipüréhez:
- 20 dkg répa reszelve
- 1 csomag krumplipüré (por)
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet szerecsendió
- só
Elkészítés:
180 fokra előmelegítem a sütőt. Az almákat mosom-hámozom, durvára reszelem. Egy tálkában összekeverem a fahéjjal és a citromlével (így nem barnul meg), egy csipet sóval és a cukorral. A citromot alaposan megmosom és felszeletelem. A halszeleteket fagyott állapotban bedörzsölöm a citromkarikákkal, majd a sóval, végül megszórom őket pici rozmaringgal. Alufóliával kibélelem a tepsit, bekenem olajjal, majd rászórom a morzsa felét. Erre fektetem egymás mellé az előkészített halszeleteket, amelyek tetejére a maradék morzsa kerül. A halszeletek tetejére halmozom az almás-fahéjas masszát, majd 40-45 perc alatt készre párolom az egészet. Ez alatt elkészítem a krumplipürét: a reszelt répát vajon megpárolom, és a tasakon lévő utasítás szerint elkészített krumplipüréhez keverem. Tejföllel és szerecsendióval ízesítem. A párolt hal harmonikus íz elegyet alkot a fahéjas almával, annak ellenére, hogy sós ételekhez talán picit szokatlan fahéjat használni. Könnyű, finom vacsora.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Koncz Eszter