A ponty egy olyan alap halféle, amitől a halhús szerelmesei mindenképp megnyalják az ujjukat. Íme egy recept, mely egyszerű elkészítése mellett adja meg a ponty isteni pikánsságát.
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
A halakat megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát kis darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Az uborkát karikákra vágjuk.
A halat lisztbe forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát 1-2 percig elősütjük. Tányérra tesszük. A visszamaradt zsiradékban kipirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk kicsit. Végül rátesszük a paprikát és a gombát. Sózzuk, beletesszük a tárkonyt, az uborkát, majd a tejfölt. Ebbe a raguba tesszük vissza a halakat, és összepároljuk kíméletesen 5-6 percig, ha kell pici vizet, vagy fehérbort lehet aláönteni.
A puliszkagombóc:
2 dl vizet és a tejet a vajjal, sóval felforraljuk, és gyors kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Összeforraljuk 1-2 percig, hogy a dara megpuhuljon, és fagylaltos kanállal szép gombócokat adagolunk belőle. A halas raguval frissen-forrón tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Jó étvágyat hozzá!
Koncz Eszter