Az Orly szó hallatán talán sokan törik a fejüket, de ez nem akadály, hiszen egy rendkívül finom étellel van dolgunk. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a tartalmas ételeket!
Hozzávalók:
Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután besózzuk és állni hagyjuk. Közben elkészítjük az orly-i tésztát. Habüstben, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, az olajat és a szitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a habüstben levő anyagokhoz keverjük. Az előkészített, besózott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk.
Ezután a pontyszeleteket belemártjuk az orly-i tésztába, majd forró olajba helyezzük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött pontyszeleteket lapátkanál segítségével csepegtetőrácsra emeljük, és gondosan lecsepegtetjük. Tálpapírral ellátott fém halastálra halmozzuk a frissen készre sütött pontyszeleteket. Az ételt díszítjük citromgerezdekkel és salátalevéllel.Külön vajas burgonyát adunk hozzá.
A mártással kapcsolatban le kell szögezni, hogy eredetileg előmelegített mártásoscsészében forró paradicsommártást adtak az ételhez, amely még ma is gyakori, de egyre inkább lehet találkozni - a vendégek étkezési szokásváltozását tükrözve -, hogy külön mártásoscsészében jól lehűtött tartármártást adnak az ételhez.
Jó étvágyat kívánok!
Koncz Eszter