Ponty Orly módra

Minden címke 308


Mutasd az összes cikket...

 Az Orly szó hallatán talán sokan törik a fejüket, de ez nem akadály, hiszen egy rendkívül finom étellel van dolgunk. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a tartalmas ételeket!

 Hozzávalók:

  • 140 dkg pontyfilé,
  • 2 dkg só,
  • 6 dkg liszt,
  • 3 db citrom,
  • 1 db fejessaláta,
  • 10 adag vajas burgonya,
  • 5 adag paradicsommártás,
  • vagy 5 adag tartármártás,
  • Orly-i tésztához: 30 dkg liszt,
  • 4 db tojás,
  • 4 dl sör,
  • 0,8 dl olaj,
  • 1 dkg só,
  • sütéshez: 8 dl olaj.

Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután besózzuk és állni hagyjuk. Közben elkészítjük az orly-i tésztát. Habüstben, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, az olajat és a szitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a habüstben levő anyagokhoz keverjük. Az előkészített, besózott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk.


Ezután a pontyszeleteket belemártjuk az orly-i tésztába, majd forró olajba helyezzük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött pontyszeleteket lapátkanál segítségével csepegtetőrácsra emeljük, és gondosan lecsepegtetjük. Tálpapírral ellátott fém halastálra halmozzuk a frissen készre sütött pontyszeleteket. Az ételt díszítjük citromgerezdekkel és salátalevéllel.Külön vajas burgonyát adunk hozzá.


A mártással kapcsolatban le kell szögezni, hogy eredetileg előmelegített mártásoscsészében forró paradicsommártást adtak az ételhez, amely még ma is gyakori, de egyre inkább lehet találkozni - a vendégek étkezési szokásváltozását tükrözve -, hogy külön mártásoscsészében jól lehűtött tartármártást adnak az ételhez.


Jó étvágyat kívánok!


Koncz Eszter

Címkék : halételek, ponty