Rövidesen megjelenhet az áruházak polcain a hibrid csíkos sügér. A Sárbogárd mellett található Rétimajori tórendszer területén 760 hektáron folyik a halgazdálkodás. A csíkos sügér tenyésztésének eredményeit a tógazdaság tulajdonosa, Lévai Ferenc mutatta be.
Tavasz óta még szebbek lettek a sügerek! Ez egyébként is egy nagyon jól növekedő halfaj, bár be kell valljam, nemcsak hibrid, hanem nagyon ideges is. Igaz, ezt a tulajdonságát – mármint hogy nehezen tűri a stresszt, ellentétben például a ponttyal, ami nyugodt hal – tudtuk előre. Ennek a fajnak az „anyja”, a nagy fehér sügér tipikusan ugrálós, nehezen kezelhető fajta, ezért keresztezték az „unokaöccsel”, hogy egy picit nyugodtabb legyen, még akkor is, ha esetleg emiatt lassabban növekszik. A süllőhöz hasonlóan nagyon éles a hátsó uszonya és tüskéi vannak. Amikor ideges, akkor ezeket kimerevíti, jelezve, hogy ne közelíts hozzám, mert megszúrlak. Közben rájöttünk, hogy azért van annyi pukli a hátukon, mert ezek a tüskék szállítás közben belefúródtak egymás hátába, ezért meg kellett szoknunk, hogy úgy kell vízből vízbe szállítani őket, mint a süllőt: ne érje őket a nap.
- mondta az Aranyponty Zrt. tulajdonosa.
A nyáron felmelegedő vizet is remekül tolerálják, 27-28 fokos hőmérséklet meg sem kottyan nekik. Boldogok vagyunk, hogy végre van egy olyan halunk, amely süllő módra tenyészthető, ehhez azonban Izraelből kell behozatnunk a minőségi ivadékokat.
A húsa nagyon-nagyon finom, fehéren omló, szálkamentes, a süllőétől egy kicsit szaftosabb, nem annyira száraz. Nagyon sok fogást készítettünk csíkos sügérből, szinte minden létező formát kipróbáltunk már a pörköltet kivéve. Elsősorban tisztított vákuumfóliában forgalmaznánk, hogy csak elő kelljen venni, besózni és már mehet is az olajba, a serpenyőbe vagy a sütőbe. Én hiszek abban, hogy ez a sügér hamarosan a piac egyik slágere lesz, és végre lesz magyar termelésű hal az üzletekben. Bizton állítom, hogy amit itthon termelünk meg, az nemcsak magas minőségű, de biztonságos körülmények között történik.
Előzetes számítások alapján talán őszre, legkésőbb karácsonyra lehet kapható a boltokban.
Forrás: Bors online