A gyermek horgászatra szoktatása

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Átok vagy áldás az interaktivitás a mai világban? Sok dologban mindenképpen előrelépést jelent, de a gyerekek fejlődésének szempontjából romboló hatásokkal kell számolnunk. A horgászat kedvelése leáldozóban van, ha a mai gyerekek érdeklődését figyeljük.

A mai gyerekek nagy része biológia órán, könyvek által ismerkedik meg a vizekkel és annak élővilágával, a valóságban azonban nem nyílik alkalma megszemlélni, megtapasztalni ezeket, vagy ami még rosszabb, nem is érdekli. 

Elsősorban mindenképpen a virtuális világtól való elszakadás a fontos, rá kell döbbentenünk a gyerekeket, hogy a kinti világ is tartogathat számukra izgalmakat és tanulnivalót. A gyermekhorgászat fejlődő iparág, de csak akkor eredményes, ha már igen fiatal korban megkezdődik az oktatás. Minél később próbálkozunk elszakítani egy fiatalt a számítógépe elől annál nehezebb lesz a dolgunk.

Ha sikerrel jártunk, meg kell ismertetnünk a gyerekeket a környezettel, tehát rá kell szoktatnunk arra, hogy jó dolog, amit lát és tapasztal. Ha megérti, hogy a horgászat az idő kulturált módon eltöltött tevékenységét jelenti, már nyert ügyünk van. A horgászrend, mind az etikai szabályok ismerete szintén fontos a taníttatásban. 

A végére, íme néhány szabadidős játék arra az esetre, ha a halfogás élménye unalmassá válna:


  • Horgász Hamupipőke: szórjunk ki 100 darab #20-22-es horgot a fűbe. Az a gyermek nyer, aki mind a 100 darabot megtalálja egy meghatározott időintervallumon belül. 
  • Cso-móka: csapjuk fel találomra Jason Knot: Egymillió horgászcsomó című könyvét, a képen látható csomót kell gyermekeinknek időre megkötni.
  • Féreg hunyó: rejtsünk el az erdőben, parton három nagyobb méretű esőgilisztát. Gyermekeink számoljanak el százig, majd keressék meg az elkóborolt gyűrűs férgeket. Ha nehezíteni szeretnénk a feladatot, játszhatjuk csontkukaccal is ezt a bájos játékot.
  • Csendkirály: a botok mellett ülve kell bizonyítani, ki tud legtovább csendben maradni. Büntetésképp felajánlhatunk egy katlant is, tetszés szerinti tartalommal. Ha ez utóbbi létezését kézzel fogható módon bizonyítani tudjuk, a Csendkirály című játék jóval tovább fog tartani. 
  • Dobóverseny: műlegyező felszerelés végére kötött legyet kell eljuttatni egy harminc méteren elhelyezett kefires dobozba. A győztes jutalma a kefir lesz. :)