Rapala Scatter woblerek(Countdown, Crank).

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A Rapala két olyan új woblerrel jelentkezik a piacon, melyek főleg külsőségükben térnek el, de hatékonyságuk egy célt szolgál. A Crank és a Countdown közti döntés nem egyszerű, lássuk, mivel szolgálnak a legújabb horgász csodák.

A Crank névre hallgató wobbler a klasszikus formákhoz tér vissza, nem próbál feltűnő lenni, a műcsali képe egy olyan hal benyomását kelti, mely mindannyiunk emlékezetében él, bármiféle díszítés nélkül. Természetesen színek közül válogathatunk, összesen 14 különböző stílusban vásárolhatjuk meg, melyeknek inkább dizájnbeli, semmint hatékonysági különbözőségeik lennének. A dizájnon kívül persze figyelembe kell vennünk az adott horgászterületek vizeinek színét, mélységét. Ha sötétebb vízben próbálkozunk, érdemes rikítóbb, világosabb színekben pompázó wobblert vásárolnunk, míg a világosabb vizekben a klasszikus, szürkés szín lesz a nyerő. Ez utóbbi talán legtöbb esetben célravezetőbb, tekintve a környezetbe való beolvadás fontosságát, ami egy fakóbb színnel sokkal egyszerűbb. 

A Crank egyik kiváltsága a műhal speciálisan kialakított szájrésze, ami elősegíti, hogy a szerkezet ne egy vonalban haladjon a víz alatt, hanem akadályokat kerülgetve, szinte „vadászva” érje el célját. Felmerülhet a kérdés, hogy a sok kerülgetés eredményeképpen letér-e annyira az útról hogy esetleg végképp elveszítse irányát és ezzel a zsákmányt is. A válasz: nem. Ha úgy érezzük a wobblerünk letérni készül a helyes útról, az orsónk segítségével azonnal visszazökkenthetjük a középpontba. Ez a kulcsa a szerkezetnek, hogy olyan az egész mintha a vízben egy valódi halat látnánk, valódi mozgással, melynek lényege a tényleges halak tőrbe csalása. A 0-1,5 méterig használható csali főleg hobbihorgászatra. 

A Countdown leglényegesebb különbsége a kialakítása. A Crank-hez hasonlóan rendelkezik egy speciális szájrésszel, ám ebben az esetben inkább a hal alakja a mérvadó. Hosszúkás alakjának köszönhetően elérjük, hogy folyamatosan süllyedjen, törekedjen a tó vagy folyó feneke felé, és ne azonos mélységben folytassa végig útját a bedobást követően. Ez nem csak a kifogható halakat cserkészi be nagyobb eséllyel, de folyóvizekben az irányítás is sokkal egyszerűbbé válik, hiszen süllyedő mozgásával alkalmazkodik a víz mozgásához is. 

Szintén a hobbihorgászat területén használatos, de a Crank-nél jóval nagyobb halak kifogására alkalmas. A halak fajtái sem igazán számítanak neki, mindegyikkel képes megbirkózni. A vízbe dobás után, az orsót használva irányíthatjuk, a többit bátran rábízhatjuk. A Countdown wobblerek fajtáit 16 színben találjuk meg a boltok polcain. Mélységét tekintve 1,8 métertől kezdve 2,7 méterig használható.

A bemutatott wobblerek hasonlóak abban, hogy mindkettő gyors és célratörő módja a horgászatnak, a környezeti viszonyok és a kifogni szándékozott halak fogják főleg befolyásolni a vevőket. A Crank wobbler SCRC05, és a Countdown SCRD07 típusa már kapható, 3290 forintos darabáron.