Viss-i Holtág - Halcatraz

Viss-i Holtág

Viss-i Holtág

Megközelítés:Nyíregyházáról ,Gávavencsellő érintésével elérünk Balsa községig.Jobbra haladva elérjük a kompot.A Tiszán átkelve a második község Viss.(kb 42km)Napijegyet a faluból kivezető út mentén a kocsmában vehetünk(buszmegállóval szemben)A faluból kivezető földúton haladva (kb 2km) elérjük a gátat,ahol balra ,jobbra haladva számos jó horgászhelyet találunk.

A holtág a folyószabályozás során a 19. század második felében alakult ki, a Bodrog bal parti hullámterén helyezkedik el. Közigazgatásilag a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss és Olaszliszka községekhez tartozik. Hossza 8,1 km, átlagos szélessége 60 m, területe 48 ha, átlagos vízmélysége 3,2 m, víztérfogata 1,5 millió m3. Állami tulajdon, kezelője az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A halászati hasznosítás jogi rendezése folyamatban van. Medrének feliszapoltsága és vízi növényzettel való benőttségének mértéke közepes. Feltöltődhet a Bodrog árhullámaiból és belvizekből szivattyúsan, leüríthető a Bodrog felé hullámtéri csatornán keresztül. Funkciói: belvízlevezetés, halászat, horgászat. Tájképi szempontból meghatározó jellegű, igen szép holtág. Élővilága gazdag és változatos, több ritka és védett növény- és állatfaj fordul itt elő. A Tokaj – Bodrogzugi Tájvédelmi Körzet része.

 

 

Horgászat:

Jellegéből adódóan könnyen meghorgászható,változatos halfaunával rendelkező holtág. Bármely horgászmódszerrel könnyedén meghorgászhatjuk. Az egész évben kiválóan fogható keszegek a finomszerelékes horgászoknak okoznak nagy örömet.Nem elhanyagolható a holtág csuka állománya mely mind pergetve,mind csalihalas módszerrel jól foghatóak.Köszönhetően a Bodrognak a vízellátottság  jó, így a nyári kánikulában is jó vízmélységet találunk. A holtág megközelítése jónak mondható,bár egy-egy esőnél a gáti rész hamar csúszóssá válhat. Csónak használata nem megengedett.

Vízterület: 48 (ha)

Ezt már olvasta? X
Shimano Stradic CI4 2500F »
Like? :)