Verba tanya - Halcatraz

Verba tanya

Verba tanya horgásztó és szabadidő park

 

Nyíregyházától 10 kilométerre, 20 hektáron terül el az ország egyik legcsodálatosabb helye, a Verba tanya, ahonnan képtelenség hazatérni jó emlékek nélkül. A szabadidőpark területén 2001-ben egy 4,5 hektáros, ezt követően 2009-ben egy 2,5 hektáros, intenzíven karbantartott magántavat alakítottak ki.

A park az év minden napján sokszínű programokkal várja vendégeit, akár hosszabb, akár rövidebb időről is legyen szó. Magas színvonalon biztosítják mindazon szabadidős programokat, amelyek a hagyományos értékeket megtartva, minden korosztálynak megfelelők. Alkalmi vendégeknek és szervezett rendezvények látogatóinak egyaránt ajánlott.

Környezet

A közelben lévő Sóstófürdő számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Érdemes ellátogatni a múzeumfaluba, amely a régen itt élt emberek házait, szokásait, környezetét mutatja be, rendkívül élethűen. A parkfürdő és termálfürdő, az Aquarius Élményfürdő, és a Fürdőház egész évben várja a vendégeket. Az ország második legnagyobb állatparkja a Sóstói Vadaspark színvonalas szórakozást ígér.

Megközelítés

Autóbusszal valamint személygépkocsival is megközelíthető, mindössze 10-15 perc alatt a belvárostól nézve. Nyíregyházáról a Sóstói úton kifelé Nyíregyháza Sóstóhegy felől, vagy a nyírszőlősi úton kifelé haladva, a várost elhagyva Nyírszőlősön át közelíthető meg a Szabadidőpark. Mindkét irányból ki van táblázva a horgásztóhoz vezető út.

Horgászat

4,5 és 2,5 hektáron fekszik az agyagos, nádas területen létrehozott tó, mely a park északi részén található. Beállt halállománya a tükör és pikkelyes ponty, az amur, a csuka, busa, balin, a lénai tok, a dévér és a kárász. A tóban előforduló halak mennyiségük szerint a következők:

 • 1,5-20 kg                  tükör és pikkelyes ponty
 • 1,5-17 kg                  amur
 • 1,5-17 kg                  csuka
 • 8-9 kg                       busa
 • 7 kg                           balin
 • 6-13 kg                     lénai tok
 • 0,5-2,5 kg                 dévér és kárász

A tradícióvá vált horgászversenyek az ország minden területéről várja a horgászni vágyókat. További információkért érdeklődni lehet a 06 30 676 6209-es telefonszámon, vagy a verbatanya@gmail.com e-mail címen.

A tiszta és igényes kikapcsolódás érdekében a tó körül fedett esőbeállók lettek elhelyezve. A zárt parkoló és a higiéniás blokk is mind arra szolgál, hogy biztosítsa a horgászok kényelmét. A területen több fedett filagória is megtalálható, ahol akár fogás után azonnal elkészíthető a zsákmány. A filagóriák akár nagyobb társaság befogadására is alkalmas. Az apróságok nagy örömére kiépített, biztonságos játszótér is birtokba vehető, amely az életkori adottságok szerint lett kialakítva.

A horgászok a tó minden részén horgászhatnak, ez összesen 7 hektárnyi területet jelent. A tóban előforduló védett halakat (tok, compó, aranykárász) nem lehet elvinni, s ezt egy nagyon előrelátó dolognak tartom, hiszen ezek a halak rengeteg új horgásznak biztosítanak örömet a jövőben. Természetesen ha horogra akad egy nagyobb példány, lehet velük fotózkodni, de ezt követően kíméletesen vissza kell engedni a tóba.

A Nagy-tó:

 • Terület (ha): 4,5 ha
 • Átlagmélység (m): 1,9
 • Fenékviszonyok: márgás agyag
 • Akadók: épített haltartó helyek a szigetek körül
 • Növényzet: szigetet körülvevő nádfal

A Kis-tó:

 • Terület (ha): 2,5 ha
 • Átlagmélység (m): 2,1 m
 • Fenékviszonyok: márgás agyag
 • Akadók: akadómentes
 • Halak: ponty, amur, compó, süllő, tok, aranykárász, csuka, kárász, keszegfélék, busa, balin, süllő
 • Horgászidőszak: 06-20 óráig

A két tó véglegesen 2009-ben lett összekötve, a Kis-tavat már 2006-ban kiépítették. Az így létrejött átjárót a halak előszeretettel használják is. Nem hiába említettem „intenzíven karbantartott” helynek, ugyanis a tóba rendszeres telepítések folynak. A káprázatos compó és tok állomány 2009 óta okoz hatalmas örömöt a horgászoknak.

A jegyek váltása a halőrházban történik!

A jegyárak mindkét tóra érvényesek.

Felnőtt:                       3500 forint

Ifjúsági:                       2500 forint

 

A fogott halat horogszabadítás és fertőtlenítés után kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, illetve a napi áron megvásárolni kívánt halat haltartóba kell rakni. 5 kg feletti halat, valamint a tokot, compót, aranykárászt (védett halak) megvásárolni nem lehet!

Verba panzió

A Verba idilli hangulatába tökéletesen illő, a hely építkezési sajátosságait követő panzió is gondoskodik a látogatók maximális kielégítéséről. A panzió 500 négyzetméteren, L alakban helyezkedik el. Benne 9 klimatizált szoba van. Ebből a földszinten található 2 db franciaágyas, 1 db kétágyas szoba, mely a tornácra nyílik. Az emeleten 2 db négyágyas, 1 db franciaágyas, valamint 1 db apartman jellegű szoba került kialakításra. A szobák önálló higiéniás blokkal, tévékkel felszereltek. A régi szárny folytatásaként 2010 májusában került átadásra az istállóból átalakított új épületrész.
Az új szárny földszintjén 3 db kétágyas, 2 db franciaágyas, 1 db négyágyas szoba a tetőtérben 2 db kétágyas, 2 db franciaágyas, 5 db négyágyas szoba található.

 

Panzió igénybevételéhez szükséges árak a következők:

Szoba árak: 6400.-Ft/2fő/éj
További személyek- felnőtt 3200.-Ft/fő/éj
Gyerek 10 éves korig 2000.-Ft/fő/éj
Gyerek két szülővel egy ágyban 600.-Ft/éj/fő

Üdülési csekket elfogadnak!

 

Verba Étterem

A panzió régi szárnyának földszintjén 100-120 fős családi és vállalati rendezvények lebonyolítására alkalmas, csodálatosan berendezett rendezvényterem helyezkedik el. Jól felszerelt konyhájuk és felkészült vendéglátó ipari szakembereik szolgálják ki a betérő vendégeket a nap bármely szakában. Étlapukon megtalálható hagyományos és speciális ajánlatukkal várják a hozzájuk betérőket. Vállalnak kerti partik rendezését, hidegtálak készítését, állófogadások, esküvők, bankettek teljes körű lebonyolítását. Menüajánlatukat kérésükre megküldik vagy igény szerint egyénre szabottan, állítják össze.

 

Koncz Eszter

 

Ezt már olvasta? X
Előkezsinór minden helyzetben »
Like? :)