Tokaj Tisza - Halcatraz

Tokaj Tisza

 

Személy szerint már gyerekként megtanultam a Himnusz soraival: „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…”. A bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. Ám a már kultúrtájnak számított Tokaj nem csak a bortermelésben és borforgalmazásban játszik kiemelkedő szerepet. A hely hatalmas horgásztársadalommal is büszkélkedhet, ugyanis a Tokaji Tisza folyamatosan megmutatja a benne rejlő kincseket. Keszegek, pontyok és csukák nem kis számban okoztak örömöt a horgászok számára. A folyópartot minden évben ellepik a pecások. Mindig nagyon jó évet tudnak maguk mögött. Különösen kedvelt hely mindazok számára, akik inkább a természetes környezethez ragaszkodnak. Minimálisan kiépített blokkok várják az érdeklődőket, így adja vissza a hely a természet csodálatos egyszerűségét.

A tokaji körforgalmat elérve jobbra kell letérni, majd 300 méter után ismét jobbra kanyarodva elérkezünk a Tisza-Bodrog összefolyásához. Így közelíthető meg a horgászparadicsom.

A fák alatt számos horgászhely vehető birtokba. A kissé akadós terep leginkább a fenekező horgászatnak kedvez. A hideg hónapokban jó keszegezésben lehet részünk. Csónakos horgászok a híd pillérei körül pedig kiváló ragadozóhalas terepre bukkanhatnak. Általában a nyári árvizek elég nagyok, és a víz elég hosszú ideig kint marad az ártéren ahhoz, hogy minden halfaj sikeresen leívhasson. A Bodrog számára szerencsés az árvíz, ugyanis nem csak ivadék kerül a vízbe, hanem sok nagyhal is. Feltehetően a Tiszából. Kétség kívül megújul a víz, így szívesen látogatják a környező városok horgászai is. Azonban akad egy probléma, amit minden évben fellelhetünk ezen területen. A probléma még mindig mi magunk vagyunk. Egészen pontosan azok a horgászok, akik nem ismernek határokat, és nem tisztelik a természetet.

Sok horgász nem sporthorgász. Rengeteg pontyot lehet fogni, naponta akár 10-et, 20-at is, csak sajnos túlnyomó részük még csak tenyérnyi méretű. Kissé elszomorító látvány az, hogy sorra viszik haza a 20 centin aluli kispontyokat, és felelőtlenül irtják a jövő halait. Ilyenkor hiányolom a halőröket, akik nagyon sokszor „elfelejtenek” kijönni szétnézni. Kicsit érthetetlen ez a gondolkodásmód, hiszen a Tisza mindig is bőkezű volt, gyönyörű halakat lehetett fogni az egész szakaszon. Ilyen körülmények között teljesen értelmetlennek látom a méreten aluli nemes pontyok megtartását. De sajnos telhetetlenek az efféle „konyhahorgászok”. Nekik nem elég a sok. Még több kell. Azonban remélem, hogy az emberek változnak, és egyre több olyan ember lesz, akik hobbyjuknak sportszerűen hódolnak, óvva a környezetet.

Az élővízben fellelhető halfajok a következők:

 • dévérkeszeg
 • karika keszeg
 • jász keszeg
 • lapos keszeg
 • süllő
 • harcsa
 • menyhal
 • márna

Egy ilyen területen, mint amilyen Tokaj, rengeteg kikapcsolódási lehetőség van. Kezdjük a partnál, amiről végül is szó van, és muszáj megemlíteni, hiszen a „kísérők” számára is akadnak szabadidős tevékenységek. Szóra érdemes a Tisza Kemping, mely Nyíregyházától 30 kilométerre található. A várost átszelő 38. főközlekedési úton közelíthető meg. A kemping lehetővé teszi a sátrazást is, osztály kirándulásokra, táborozásokra, családok és csoportok szórakozására, valamint rendezvények lebonyolítására kiválóan alkalmas. A kemping 2 és 4 ágyas faházakból, 70 főnek tud szállást biztosítani. A tisztálkodásra szépen kiépített, hideg-meleg vizes zuhanyzó áll rendelkezésre. Rengeteg hasznos időtöltés lehetséges. Tokaj közelsége, a két folyó találkozása (horgászparadicsom), a szomszédos városok nevezetességei élményekben gazdag programot nyújt a vendégeknek. Többek közt sétahajózás, kenuzás, lovaglás, sétakocsizás, íjászat és pincelátogatás próbálható ki. A kemping területén belül asztalitenisz, darts, tollas, foci, és röplabda vehető igénybe. Kiépített szalonnasütő hely, bográcsolási és grillezési lehetőség is van. A nyugalmat és biztonságot a területen őrző-védő szolgálat felügyeli.

Üdülési csekket elfogadnak!

A kempinghez tartozó parkolás                                   500 forint.

A kemping használata 6 éven aluli gyermekek számára ingyenes!

A kemping tulajdonában lévő sporteszközök használata ingyenes!

A horgászathoz szükséges napijegy                          650 forint.

Tokaj és Tokaj környéki nevezetességek, amiket érdemes megnézni:

 • Tokaji Múzeum
 • Rákóczi Pince
 • Tokaj vára
 • Főtéri szobrok
 • Sárga Borház Csárda
 • Görög katolikus templom
 • Tokaji Manufaktúra Kiállítóterem és Alkotóház
 • Ősi magyar címertár
 • Boldogkői vár
 • Szirmai Kastély

       

 

Koncz Eszter

 

Ezt már olvasta? X
Előkezsinór minden helyzetben »
Like? :)