Timári Tisza-part - Halcatraz

Timári Tisza-part

Timári Tisza-part

 

Rakamaz felől érkezve a község központjában a jobbra ívelő kanyar előtt tartsunk balra. Majd 250 méter múlva balra kanyarodva a mezőn keresztül elérjük a Tiszát.

A meder végig köves, helyenként akadós, kiváló terep az úszós és a fenekező horgászok számára.  A komp alatti lapos, homokos rész elsősorban a fenekező horgászoknak biztosít jó terepet.

Timári-holtág

Az itt horgászható halak főként a ponty, a csuka és a harcsa.

A tulajdonos a Szabolcs Halászati Kft.

A területe 1,7 Ha.

 

Timár ősidők óta lakott település a Tisza partján. Már több ezer évvel ezelőtt lakott hely volt, köszönhetően fekvésének. A falu un. magas parton fekszik, ami azt jelenti, hogy a Tisza árterénél átlagosan 15 méterrel magasabban van, így árvíztől védett. Első írott említése 1072-ből való. A közeli szabolcsi földvár szolgáló települése volt, innen származik a neve is.

Az évszázadok során többször is teljesen elnéptelenedett, először a tatárjáráskor (itt kelt át a Tiszán a tatár fősereg), majd a török hódoltság és végül a Rákóczi szabadságharc alatt. A XVII. század elején rutén nemzetiségűeket telepítettek be Kárpátaljáról, innen ered a lakosok görög-katolikus vallása.

A falu közelében több ritka természeti érték van: a Bodrog zugi tájvédelmi területrész Timár község határában van, több ősi galéria, erdő, holtágak, ritka madarak fészkelő helyei (fekete gólya, kabasólyom). Itt található Európa egyik legnagyobb partifecske telepe, ahol először fogtak be albínó fecskét.

 

 

Legnagyobb különlegessége mégis a fekvése, mert a Tisza mellett ilyen védett helyen kevés település van, melyet még tovább fokoz a tokaji hegy és hegyalja gyönyörű panorámája.

Említésre méltó, hogy a gyönyörű holtágak, kellemes fürdőhely, homokos part mellett a Tisza-túra egyik kikötőhelye. A holtágak halakban gazdagok, biztos fogást ígérnek, kitűnő horgásztanya.

Nevezetessége a görög katolikus templom és ikonosztáza.

           

Kompátkelési lehetőséggel a Bodrogköz könnyen megközelíthető.

Elhelyezkedése miatt is kiemelkedik, hiszen folyóparton, hegyek és fő közlekedési utak közelében található, termőföldekkel határolva, a Nyírség szélén, a Hegyalja közelében.

Szabolcs-Szatmár Bereg megye nyugati részén, a Tisza-Bodrog találkozásától 5km-re északra fekszik, a Tisza bal partján. Legközelebbi vasútállomás 4 km-re Rakamazon található. a községet rendszeres buszjárat köti össze a környékbeli településekkel, így Tokajjal is.

A szabadidő eltöltésére rendelkezésre állnak a sportlétesítmények (sportpálya, fedett tornaterem), valamint a vízi sportot, horgászatot kedvelők részére a természetes vizek, elsősorban a Tisza, és a Morotva part. Kiépített üdülőkörzet nincs, ezért ez a terület a magányra, csendre, pihenésre vágyók kedvelt helye. Nyáron a Tisza-parti büfében meleg ételt is lehet vásárolni, mely a Tisza-túra résztvevőinek is kedvelt kikötő-, és pihenőhelye.

 

Karikás Brigitta
 

Ezt már olvasta? X
INLINE DROP-OFF KIT – Egy apróság, ami megkönnyíti a sikeres horgászatot »
Like? :)