Szabolcsi Tisza-part - Halcatraz

Szabolcsi Tisza-part

Szabolcsi Tisza-part

 

Szabolcs község központjából aszfaltút vezet a Tiszához. Balra fordulván a fák alatt számos remek horgászhely található. A part kissé szakadt, így a fenekező horgászat a népszerű.

Szabolcsi Kis-Tisza holtág

A holtág a folyószabályozás során végrehajtott 47. számú átmetszéssel alakult ki, a Tisza bal parti hullámterén található. Közigazgatásilag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcs községhez tartozikHossza 1 km, átlagos szélessége 60 m, területe 6 ha, átlagos vízmélysége 1,3 m, víztérfogata 72 ezer m-\

Tulajdonosa és kezelője Szabolcs község önkormányzata. Feliszapoltsága és vízi növényzettel való benőttsége közepes mértékű, vizének minősége I. osztályú. A Tisza árhullámai töltik fel, leürítése megoldatlan.

Funkciói: horgászat, üdülés. A holtágat igen értékes, öreg fákból álló fasor szegélyezi. Élővilága változatos és gazdag, jelenleg nem áll természeti védelem alatt. Rekreációs célú fejlesztésére a község tervet dolgoztatott ki.

A holtág fejlesztéséhez iszapeltávolításra és a partvonal szabályozására, továbbá – a vízpótláshoz – bevezető csatorna és szivattyúállás építésére van szükség.

 

A Holt-Tisza ezen részén főleg ponty, amur, süllő, csuka fogható.

Tulajdonos a Szabolcs Földvár Horgászegyesület.

Területe: 5,5 ha.

 

 

 

 

 

Szabolcs település

A történelmi múltat, az évezredes kulturális, művészeti és természeti hagyományokat őrző településünk számos meglepetést tartogat az idelátogatók számára. A falu mentén található területek, a kanyargó Tisza, a kiváló horgászvizek, holtágak és a szabolcsi épületek, emlékek, a múzeum, a népi hagyományok gazdag élményeket rejtenek magukban a kedves vendégek számára. A Szabolcsi Földvár és a hozzákapcsolódó művészeti programokat, a falu civil szervezeteinek érdekes, színes rendezvényeit, eseményeit és a szabolcsi hétköznapok pillanatait, természeti kincseit érdemes megismerni!

 

 

Nevezetességek

 

Mudrány-Kúria – A kúria XVIII. század végi késő barokk épület. A XIX. század közepén a konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiség mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A zárt előtér nagyméretű olajképeit – a honfoglaló vezérek életnagyságú alakjaival – Wrabetz Ferenc cseh vándorfestő készítette eredetileg a nagykállói vármegyeháza számára. A kúriát a XIX. század végétől egészen 1978-ig református lelkészlakként használták. Az épülethez irodalmi emlék is fűződik: Móricz Zsigmondot barátai egy tiszatelki vendégeskedés után vitték el Szabolcsra, s az itt szerzett élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be az író. Később Ebéd című híres novellájában is megörökítette itteni benyomásait: a Mudrány-kúria ebédlője volt a színhelye az elbeszélésben ábrázolt nevezetes lakomának. Ma kiállítás látható itt.

Református templom – Valószínűleg Szent István alapította a XI. századi, román stílusú templomot. Az eredetileg háromhajós templomot a XV. században újjáépítették, és gótikus nyíláskeretekkel látták el. Ez időből falképek is maradtak. A román kori épületet az 1357-ből való első írásos említése Máriának szentelt monostornak tartja. A XVIII-XIX. század során egyetlen teremmé alakították át, s három pillérének alapjait csak az 1970-71-es ásatások során találták meg ismét. Az 1978-ra befejezett műemléki helyreállítás során eltávolították az értéktelen ráépítéseket, az új tetőszerkezet pedig az egykori belső tér arányait érzékelteti. Az így kialakult különleges megoldás révén, eredeti és jelzésszerű középkori részletek is megtekinthetők. A templombelsőben gótikus sekrestyeajtó, szentségtartó és faragott keresztelőmedence található.

Szabolcsi földvár – A Szabolcsi földvár és a hozzákapcsolódó művészeti programokat, a falu civil szervezeteinek érdekes, színes rendezvényeit, eseményeit és a szabolcsi hétköznapok pillanatait, természeti kincseit érdemes megismerni!

 

 

Karikás Brigitta

Ezt már olvasta? X
Shimano Stella »
Like? :)