Tiszalöki Vízerőmű - Halcatraz

Tiszalöki Vízerőmű

Szabolcsi Horgászparadicsom a Tiszalöki Vízerőműnél

 

Remek horgászati lehetőséget nyújtott a Tiszalöki Vízerőmű, mégis korlátozták. Vajon miért? Mit szóltak ehhez a horgászok? Érdemes-e még ott pecázni?

 

A XIX. században gróf Széchenyi István pártfogásában, Vásárhelyi Pál tervei alapján a magyar Országgyűlés elhatározta a Tisza szabályozását. Egy komplex vízgazdálkodási feladatterv részeként öt vízlépcső megépítésére került sor. Ennek egyik része volt a Tiszalöki Vízlépcső. Egyszerre lett kész a Duzzasztómű és a Vízerőmű. Utóbbi fontossága a villamos energia termelésében rejlett. Abban a korban ez hatalmas dolog volt.

Jelenleg is fontos, hogy a környezetet kevésbé károsító módon alkalmazzák a technológiai berendezéseket. Még így is, a cián hatalmas pusztítása végett az élővilág nem a régi…

Ám a Tisza, most is bebizonyította, hogy a természet csodálatos módon olyan megújulásra képes, hogy szinte már nyoma sincs a nagy veszteségnek.

 

Az erőmű megépítése nem csak technikai és energetikai előnnyel járt. A horgászok is fellélegezhettek, hogy nem kell messzire menniük egy jó fogásért. A víz oxigénben gazdag, tökéletes teret biztosít a halaknak. A legjellemezőbb mód a pergetés, ám leakadásra folyamatosan számítani kell. A meder közepe harcsákban gazdag, de a balin és süllő is fogható egész évben. Télen, a jeges estéken remek menyhalazási programot lehet összehozni az erőműnél. A Csobaji oldal pedig kevésbé akadós, így ott tökéletesen lehet keszegezni.

Fontos szabály, hogy az erőműnél 200 méteren belül tilos a horgászás!

Évekkel ezelőtt, 2009-ben az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság kiadott egy állásfoglalást, miszerint a vízerőmű üzemi szabályzata szerint, a vízerőmű tengelyétől számított 200 méteren belül halászni és horgászni tilos! Alul tábla, felül pedig bójasor jelzi a tilalmat.

Általános felháborodást keltett a tény, de ne feledjük: A szabály nem a horgászok ellen szól, hanem a horgászok védelmében. Kedvelt horgászcélpont az erőmű és környékén lévő folyószakasz, az oxigéndúsabb víz miatt. A halállomány is dúsabb is. A vízlépcső alatt és felett található 200 méteres sáv üzemi terület, ahol a biztonsági- és munkavédelmi előírásokat figyelembe kell venni.  Az üzembiztonság ez esetben fontosabb, mint a horgászoknak a szórakozás. Az intézkedést az elmúlt időszak súlyos balesetei és rongálásai szülték.

Drasztikus változás nem történt a jogszabály bevezetésével, hiszen így is sokan keresik fel az erőművet és környékét. Sok halfajta fogható, szép környezetben. Remek kikapcsolódási lehetőség.

Halfajták: ponty, amur, süllő, harcsa, keszeg, balin, busa, kősüllő.

Nyitva tartás: június 01-től augusztus 31-ig 10:00-tól 18:00 óráig minden nap.

Horgászjegy árak:

Felnőtt napi díj: 250 Forint

Gyermek napi díj: 150 Forint

Parkolási díj: 150 Forint/Autó/ Nap

 

Karikás Brigitta

Ezt már olvasta? X
Shimano pergető botok »
Like? :)