Apagyi kenderáztató - Halcatraz

Apagyi kenderáztató

Apagyi kenderáztató

 

Nyíregyházi lakosok figyelmébe ajánlom ezt a remek horgászvizet, melyet a várostól 20km-re találunk, a 41-es számú főúton haladva. Apagy községnél balra kanyarodva haladunk még 2 km-t, majd tábla jelzi, hogy jobbra letérve, a községet elhagyva oda is érünk utazásunk céljához.

Egy kis mese

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy tó, melyet kenderáztatásra használtak. Természetes keletkezésű vízről lévén szó, a takarékszövetkezetek a kender ipari méretű termesztésekor hasznosították. Nagyapáink emlékei szerint a száraz nyarakon az aszály miatt ki is száradt, ám a csapadékos őszi, téli időkben újra feltöltődött az addig iszapos terület. A haltelepítés gondolata ekkor még távol állt az emberektől, bár a madaraknak és a természetnek köszönhetően megjelentek benne az őshonos halak, mint például a compó, aranykárász, csuka, és az igazi vadpontyok.

A kendertermesztés egy idő után megszűnt, így a tó is magára maradt, gondozatlanul, emiatt hínáros, nádas, zavaros vízzé alakult. A leveleki víztározó megépítése azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy állandósul a víz felszíne. Ekkoriban szokássá vált, hogy néhány ember bérbe veszi a tavat a falutól, haltelepítés céljából. Az amurok gondoskodtak a ritkább növényzetről, és bár horgászás még hivatalosan nem zajlott ekkor a tavon, de néhány amur kifogása bizonyította, hogy bizony, jócskán 20 kg fölé nőttek.

Az első horgászegyesület a 80-as években, Vagép néven kezdte meg itt működését. Kevés, rendszertelen telepítés, és kis létszámú, főként nyíregyházi tagok jellemezték. A sűrű, dús növényzet miatt nem sok halat fogtak vissza a horgászok, így azok kapitális méretűre nőttek időközben. Az egyesület később Vagép-Apagy néven működött tovább, míg 1997-ben az azóta is használatos Apagy Horgászegyesület néven jegyeztették be magukat a cégbíróságnál. Az egyesület akkor már 90 taggal büszkélkedhetett.

Miután megkezdődött a komolyabb, szervezettebb halasítás, egyre több vendéghorgász látogatta meg a tavat. Ezzel arányosan nőtt a bevétel, miáltal már évi 100q-án felüli telepítések történtek. Ez a szám jelentősen növekedett napjainkig. 1999-ben a tagok száma tovább növekedett, köszönhetően a fejlesztéseknek: fásítás, füvesítés, tereprendezés, útkarbantartás, kulturált, szép környezet kialakítása. A tavat folyamatosan fejlesztik, egyre jobb ötletek látnak napvilágot, az oda látogató horgászok nagy örömére.

Az egyesület elnöke Lengyel László igazgató úr volt, aki haláláig elérte, hogy az Apagy Horgászegyesületet megyei szinten az elsők közt emlegessék. A jelenlegi elnök, a falu polgármestere, Kiss István, aki által a létszámot már 130 főre maximalizálták. Ennél nagyobbra nem lehet, ugyanis a tó mérete határt szab. Jelenleg az éves halasítás átlaga több mint 150q. A ponty mellett a ragadozó halak is egyre nagyobb teret kapnak, harcsák, süllők, balinok, csukák.

Szabályzat

A napijegyes horgászok 2011-től a megváltozott napijegy mellé kapnak egy fogási jegyzéket, melybe minden esetben a nemes halat megfogás után azonnal, illetve az egyéb halat a horgászat befejeztével be kell írni. Ezen lesz feltüntetve az is, hogy a váltott menetjegy milyen időszakra szól. Az engedélyváltáskor kapott fogási naplót is ennek megfelelően kell vezetni.

A tavon, egy időben két bot használata engedélyezett! (A korábban még használható plusz sneciző bot sajnos visszaélésekre adott lehetőséget, ami által több feljelentés történt a halászati felügyelet felé. Ezen ügyek mindegyike eltiltással és pénzbírsággal zárult.)

2011-től heti, illetve hétvégi jegy is kapható.

Heti jegy

Függetlenül a váltás napjától, 7 napra, azaz 168 órára szól.

Ára 21.000,- Ft, mely magába foglalja a megváltott időre a folyamatos tartózkodást a tavon, sátorozási, főzési lehetőséget kulturált, szép környezetben, valamint napi 2 nemes hal és 5 kg egyéb hal megtartását. A halőrök ez idő alatt mindenben segítséget nyújtanak (tüzelő, áramfejlesztő, stb. beszerzése). A hetijegy mellé tájékoztató papírt kötelező adni.

Hétvégi jegy

Péntek délután 16:00 órától vasárnap délután 16:00 óráig érvényes (48 óra), függetlenül a váltás időpontjától.

Ára 7.500,- Ft (12.000.- Ft helyett), amely magába foglalja az érvényesség ideje alatt a parton való tartózkodás folyamatos lehetőségét, 24 óránként 2 nemes hal és 5 kg egyéb hal megtartását.

Napijegy

Az egy napra, a rajta feltüntetett időtartamra szóló napijegy ára 3.200,- Ft, amelyen az azon feltüntetett szabályok az irányadóak. Lehetőség van ifi napijegy váltására is, mely 1.600,- Ft.

 

A kifogott mennyiséget a halőrök folyamatosan ellenőrzik!

 

A jegyek árát a Vezetőség a változó halárakhoz képest viszonyítva bármikor módosíthatja, erről az egyesület honlapján köteles értesíteni az érdeklődőket. A halőr bódén kifüggesztett szabályzat 2011-től az aktuális előírásokat tartalmazza.

 

Fogható halfajták

Kapcsolat

Helység: Apagy

Weboldal: http://www.kenderaztato.hu – Az érdeklődők számára a weboldalon számos kép és videó is található, az eddigi fogásokról, versenyekről.

Telefonszám: 06-20/555-666-4

E-mail cím: sztibio7@citromail.hu

A tó szépítése, környezetének rendben tartása és fejlesztése, továbbra is a Vezetőség legfőbb céljai közé tartozik. Kulturált pihenést és jó halfogási lehetőséget biztosítanak minden ide látogató vendéghorgásznak, családtagjaiknak, barátaiknak.

Sok szeretettel várnak minden kedves kikapcsolódásra vágyó vendéget!

 

Karikás Brigitta

Ezt már olvasta? X
A Matrix új etetőkosarai »
Like? :)