A horog története - Halcatraz

A horog története

A múltban az emberek számtalan módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy a változatos éghajlati körülmények között élő különféle halfajokat megfoghassák, éljenek azok a sarkkör környékén vagy akár a trópusokon.

horog (1)A horgászathoz használt horgok kezdetben a legkülönfélébb anyagokból készültek, jó okunk van azt feltételezni, hogy a legelső horgok fából készültek.Sok ember úgy gondolja, hogy a fából készült horgok kevésbé praktikusak, mivel a fa fennmarad a víz tetején, ezért egy követ vagy valamilyen nehezéket kell alkalmazni, amely elég nehéz ahhoz, hogy a horgot a víz alá süllyessze. Manapság a legidősebb európai horogleletnek egy, az egykori Csehszlovákia területén végzett ásatás során talált darabot tartanak. Hasonló korú horgok előkerültek még Palesztinában és Egyiptomban is, becsült koruk 9.000 év.

A legrégebbi tárgyi emlékek, amelyek már mesterien megformált horgokról tanúskodnak kb. időszámításunk előtt 2000 évvel készültek Egyiptomban.Az első, igazán részletes leírást az Értekezés a horoggal való horgászatról című könyv adja a horog készítésével kapcsolatban.A modern horoggyártás egyik meghatározó cégét 1832-ben hozták létre, Gjøvik-ban, Norvégiában. Hans Skikkelstad, egy gazdálkodó alapította a patkókat és szegeket gyártó céget. Több mint 40 év telt el, s a cégvezető- és arculatváltáson esett át. Az eredeti tulajdonos veje, aki a helyi rendőrség őrmestere volt, egy bizonyos OleMustad vette át a cég irányítását fiával, Hans-szal együtt. A cég nevét O. Mustad&SonA. S-re módosították. Hans Mustad igazi marketingszakember volt, és mindemellett kitűnő horoggyártó szakember. Néhány emberét más cégekhez küldte „tanulmányútra”, hogy az ott szerzett tapasztalatokat a saját cégénél hasznosíthassák.

A modern horgok manapság 100%-ban gépi eljárással készülnek. A gyártósor egyik végén a méretpontos fémhuzal bekerül a gyártósorra, és az összes többi műveletet számítógépek vezérlik. A teljes automatizálás egyik legkorábbi alkalmazója a Távol-Kelet műszaki zsenije, Japán.A felkelő nap országa ma a modern horoggyártás egyik meghatározó helyszíne.

 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Én azt hiszem, hogy a horgászat fontosabb, mint a hal.”
Arnold Grinrich
Ezt már olvasta? X
Hordozható táska tok »
Like? :)