Amur horgászat - Halcatraz

Amur horgászat

Az amur horgászatának számos jellegzetessége van, amely jelentősen eltér a pontyozástól.Ezek a jellegzetességek főleg a pontytól eltérő életmódban keresendőek.

amurAz amur (Ctenopharyngodonidella) növényevő hal, amely a Távol-Keletről származik. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben telepítették be a hazai vizekben, a sekély, tápanyagokban gazdag vizekben túlburjánzó növényzetet megritkításának céljából. Néhol ez túl jól sikerült, nem csak a hínárt, hanem a sok őshonos hal élőhelyéül szolgáló nádasokat is megritkítottak, eltüntettek. Ennek következményeként a természetes vizekben már tilos amurt telepíteni.

Szembetűnő különbség az amur nagysága, valamint ereje, ezért ponty fogásra alkalmas eszközökkel rendkívül nehéz az amur horgászata és nem is ajánlott. Az amur tipikusan a nyár hala, ezért ne is gondoljunk rá, hogy más évszakban fogunk horgászni rá. A 18, vagy annál melegebb vizeket kedveli, 30 fokban a leggyorsabb az emésztése. Az amur többnyire vízközt mozog 5-20 fős csoportokban, táplálkozni leúsznak a fenékre is és a csapat ekkor pórszívóként szedi fel a bő etetést is. Felső állású szája megnehezíti számára a táplálkozást a fenékről, de valahogy megoldják ezt. Előnyös, ha kb. 10 centire meglebegtetett csalival amurozunk. A kifogásuk eleinte egyszerűnek tűnik, hiszen horogra akadás után automatikusan elindul amerre vezetjük, de 5-10 méterre a parttól erős ellenállásba kezd. A kifogott amurral bánjunk körültekintően, ha vissza szándékozzuk engedni. Ha rögtön megszákoljuk, ugrálással kárt tehet magában, várjuk meg míg megnyugszik, csak akkor akasszuk ki a horgot és engedjük vissza.

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ A föld nagyobb részét víz borítja. A horgász dolga egyszerű, kiismerni a legjobb részeket.”
Charles Waterman
Ezt már olvasta? X
Arma Mesh »
Like? :)