Oldódó bojlik - Halcatraz

Oldódó bojlik

A pontyok horgászata mindig nagy kihívást jelentett a horgászok számára. A piacon rengeteg színű, ízű, formájú csalit vásárolhatunk meg, de eredményességük nem mindig igazolt. Az utóbbi időben, hazánkban is egyre nagyobb szerepet kapott a bojlis horgászat. Azon belül is talán a legjobban említésre méltó termékek közé sorolhatóak az oldódó bojlik.

oldodobojliKülsejüket tekintve szinte semmiben nem térnek el az átlagos bojliktól. Összetételük is elég hasonló a hagyományos bojlikhoz, de az állaguk mégis különbözik. A csalit alkotó etetőanyag csak minimálisan van összeragasztva. A belső alkotó elemek így sokkal könnyebben tudják kifejteni csalogató hatásukat. Egyetlen hátránya a csalinak, hogy a fokozatos oldódás miatt igen hamar elveszti az eredeti méretét a bojli és végül leolvad a horog mellől. Persze ez nem minden esetben előnytelen, ha nem kifejezetten nagytestű halakra horgászunk. Oldódó bojli vásárlása előtt érdemes eldöntenünk, hogy milyen gyors oldódású bojlira van szűkségünk. A piacon megtalálható termékek között félórától egészen 5-6 óra alatt oldódó bojlik közül választhatunk. A feeder horgászok kedvelt csalijává vált annak köszönhetően, hogy a halak igen hamar reagálnak erre a csemegére.

Az oldódó bojlit a készítési eljárása és a hagyományostól eltérő összetevői teszi alkalmassá a gyors oldódásra. Előnyei közé sorolható még, hogy nem lehet vele túletetni a halakat. Folyamatos etetés során is szinte biztosak lehetünk abba, hogy a szétmállott bojlik az iszapban megmaradnak etetőanyag formájában. Amikor a bojli elkezd oldódni a vízben a csali köré etetőanyag felhőt, képez, ami a halak érdeklődését igencsak felkeltheti. Ebből a felhőből és az iszapban maradt etetőanyagból a halak nagy mennyiségű táplálékot nem tudnak felvenni, de érdeklődésüket folyamatosan odavonzzák az illatanyagok. Szintén pozitívumai közé sorolhatjuk, hogy nincs szűkségünk rengeteg méretet végig próbálnunk. A hagyományos bojlival ellentétben, ha egy 20as oldódó bojlit fűzűnk fel az előkére a vízben az idő elteltével egyre kisebb méretű lesz. Így felesleges végig próbálnunk a paletta összes méretét mivel a bojli folyamatosan veszít a kerületéből.

Természetesen, ahogy a főzött bojliknál úgy az oldódóknál is lehet otthon kísérletezni az elkészítésükkel! Íme, néhány Hornyák Gábor által készített recept:

Fűszeres oldódó:

5% Kazein
7% Laktalbumin 80
22% Kukoricacsíra-őrlemény

5% Sörélesztő
10% Vitamelo
10% Tökmagliszt
10% Max Birdy
21% Garnélaliszt
10% Robin Red

15 dkg szirup/kg szárazanyag
2 dl víz/kg szárazanyag
20 ml kukoricacsíra olaj/kg szárazanyag
3ml feketebors olaj/kg szárazanyag

Májas oldódó:

5% Kazein
7% Laktalbumin 80
22% Kukoricacsíra-őrlemény

15% Max Birdy
10% Vitamelo
20% Lazacliszt
15% Garnélaliszt
3% Őrölt feketebors
3% Májliszt

15 dkg szirup/kg szárazanyag
2 dl víz/kg szárazanyag
25 ml kukoricacsíra olaj/kg szárazanyag

 

Algás oldódó:

5% Kazein
7% Laktalbumin 80
22% Kukoricacsíra-őrlemény

10% Max Birdy
5% Sörélesztő
10% Vitamelo
20% Lazacliszt
18% Vörössügérliszt
3% Spirulina

15 dkg szirup/kg szárazanyag
2 dl víz/kg szárazanyag
25 ml kukoricacsíra olaj/kg szárazanyag
2ml fokhagymaolaj/kg szárazanyag

 

 

 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Miért mennek az emberek horgászni? Néhányan azt mondják halat fogni, ez nyilvánvalóan nem igaz.”
John Randolph
Ezt már olvasta? X
FOX Rage »
Like? :)