A legbizarabb tengeri lény - Halcatraz

A legbizarabb tengeri lény

A pacahal (Psychrolutes marcidus) a skorpióhal-alakúak rendjébe tartozik. A neve görög eredetű, ami annyit jelent „hideg vízben fürdött”.

pacahalElterjedését tekintve Ausztrália és Tasmania vizeinek mélyebb részén élnek. Általában a nagy mélységeket kedvelik. Akár 2800 méter mélyen is képesek életben maradni.

A hal az evolúció során izmos testalkatának nagy részét elvesztette. A testét izomzat helyett kocsonyás réteg fedi, ami segíti az állatot emelkedni, illetve süllyedni. Ilyen mélységben az úszóhólyag képtelen ellátni feladatát a nagy nyomás miatt, így csak testfelépítésére és az áramlatokra támaszkodhat. A mell és farok úszói megmaradtak, bár funkciót nem nagyon látnak már el. Szája nagy és széles. Pikkelyei nincsenek. Az emberre ártalmatlan, de fogyasztásra sem alkalmas.
A legnagyobb példányok a 30 centit is elérhetik.

Életmódját tekintve a Csendes Óceán és Ausztrália vizeiben sodródik. Mivel nem fejt ki energiát mozgás közben ezért, más halakhoz képes jóval kevesebb táplálékra van szűksége. A tengerfenék közelében szinte minden fogyaszthatót megeszik. Gyomortartalma alapján a rákokat kedveli.
Szaporodását tekintve külsőleg, ikrákkal szaporodik.

Ez a különleges állat furcsa külsejének köszönhetően 2013-ban elnyerte az Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért szervezet legrondább állatának járó címét. A Csendes óceáni halat a kihalás veszélye fenyegeti. Az elterjedt mélytengeri halászat miatt egyre több pacahal esik a háló áldozatául.

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Semmitől sem nő olyan gyorsan egy hal, mint attól, hogy kifogják.”
Ismeretlen
Ezt már olvasta? X
Horizon XT K »
Like? :)