Terítéken a hallevesek - Halcatraz

Terítéken a hallevesek

Ha valaki meghallja a hal és a leves szót egy mondatban, rögtön a halászlé jut az eszébe. Pedig rengeteg variáció van a hal, levesként való elkészítésére. A következő receptek azt igyekeznek bemutatni, hogy bizony a halászlé után is van élet.

 

halleveesCsípős halleves

 

1 l hal alaplé

5 dl marha alaplé (jó ízes)

30 dkg tonhal (2 szelet tengeri halfilé)

30 dkg csicseriborsó (1 konzerv)

1 db tojás

1 csokor petrezselyem

só ízlés szerint

1 evőkanál étkezési keményítő

1 db chili

 2 ek olívaolaj

 2 csapott ek finomliszt

1 dl víz

2 ek petrezselyem

 só ízlés szerint

 

Öntsük össze, és forraljuk fel a hús-és hal alaplevet. Vágjuk 2 centis kockákra a halfiléket, a chilit pedig vékonyan karikázzuk fel. Következő lépésként mossuk át a csicseriborsót, aztán szűrőben csepegtessük le. Az olivaolajat hevítsük fel egy lábasban, majd dobjuk rá a felkockázott halat és a chilit majd pirítsuk meg egy kicsit. Ezt követően öntsük rá az alaplevet, aztán ha felforrt, rakjuk bele a csicseriborsót.  Szükségünk lesz még galuskára is, hiszen csak azzal lesz tökéletes a levesünk.  A lisztet keverjük el egy kevés vízzel, sóval és 2 ek petrezselyemmel. Szaggassuk a levesbe. Amikor feljöttek, az étkezési keményítőt keverjük el 2 ek hideg vízzel, és öntsük a levesbe. Már csak azt kell megvárnunk amíg kellően besűrűsödik, ha szükségét érezzük még sózhatjuk, borsozhatjuk.

 

halleves3Tenger gyümölcsei leves

 

50 dkg tenger gyümölcsei mix

2 db sárgarépa

4 db paradicsom

1 kk fűszerpaprika

 2 citromból nyert citromlé

1 dl fehérbor

1 csokor petrezselyem

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (őrölt)

2 db leveskocka

2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

 2 ek olívaolaj

 

A hagymát vágjuk nagyobb kockára és az olívaolajon pár percig dinszteljük.  Adjuk hozzá az áttört fokhagymát. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját és vágjuk apró kockára. Tűzről lehúzva 1 kk pirospaprikát keverünk bele. Vízzel öntsük fel. Ha forrani kezd, tegyük bele a  leveskockát és a sárgarépát. Ha a répa már majdnem puha, adjuk hozzá a  tenger gyümölcseit. Főzzük addig, amíg a tintahal karikák meg nem puhulnak. Végül rakjuk bele az apróra vágott paradicsomot, a fehérbort, a citromlevet és a felaprított petrezselymet . További  2-3 percig főzzük.

 

Krémes halleves sáfránnyal

 

1 kk sáfrány

1 l hal alaplé (vagy víz és leveskocka)

120 ml fehérbor (száraz)

1 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)

1 közepes db sárgarépa (apróra vágva)

1 közepes szár halványító zeller (apróra vágva)

halleves

1 db babérlevél

45 g vaj

 2 csapott ek finomliszt

300 g hal 

 250 ml habtejszín

só ízlés szerint

2 csipet fehérbors

2 teáskanál snidling

2 teáskanál víz (forró)

 

Egy kisebb tálba áztassuk be a sáfrányt 2 teáskanál forró vízbe. Tegyük egy fazékba a halalaplét (vizet és leveskockát, ha nincs halalaplé),a bort, hagymát, sárgarépát,a zeller zöldjét és a babérlevelet. Forraljuk fel, és kis lángon letakarva főzzük 20 percig. Szűrjük le a levest,hiszen csak a lére lesz szükségünk. Öntsük bele a beáztatott sáfrányt a vízzel együtt. Egy serpenyőben tegyük fel a vajat, süssük a lisztet kb 2 percig, amíg nem kezd el sisteregni. Habverővel egyfolytában kevergetve öntsünk hozzá a levesből. Addig keverjük, amíg sima nem lesz, öntsük az egészet a leveshez. Ismét forraljuk kis lángon, amíg be nem sűrűsödik. A levesbe beletesszük a halat, és 2 percig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, de már nem forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, a tányéron snidlinggel díszítjük.

 

Remélem kedvet kaptak egy kis újításhoz, hiszen a hal mindenhogy finom! Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Nincs nagyobb rajongója a legyezésnek, mint a giliszta.”
Patrick McManus
Ezt már olvasta? X
Fox Fireballs »
Like? :)