Felfedezték, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak - Halcatraz

Felfedezték, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak

Régóta fejtegetett kérdésre derült fény. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány nyilvánosságra hozta, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak a megszokottnál.

miért_nem_úszhatnak_a_halak_mélyebbreA kérdésre röviden úgy lehetne válaszolni: hogy mélyebbre hatolhassanak, máshogy kellene működniük. A mélységi határ a halaknál a természetüknél fogva adott, és ez a határ a 8,2 kilométernél keresendő. A mélyebbre hatolás akadályozását fiziológiai és molekuláris működésükben találjuk, mesélte el Paul Yancey, a kutatás vezetője.

A halak szervezetében lezajló folyamat legfontosabb molekulája az úgynevezett ozmolit, vagyis TMAO. Ez a molekula mellesleg a halak szagáért is felelős. Másik feladata a halak szervezetében lévő fehérjék stabilizálása, melyek természetesen sejtjeik felépítését szolgálják. A kutatócsoport legfőbb felfedezése ezen sejtek változásaira irányult.

 A halak minél mélyebbre süllyedtek, annál több ozmolit képződött a szervezetükben. Ezta Kermedec óceáni árokból felhozott Pseudoliparisamblystomopsis nevű hal segítségével vizsgálták meg, mely abból a szempontból volt remek választás, hogy ennek a halfajnak van a legtöbb ozmolit a szervezetében. Ennek köszönhetően a vizsgálati eredmények gyorsabban kimutathatóak voltak. A mélység növekedésével az ozmolitban található fehérjék olyan stabillá válnak, hogy működésük megszűnik, mely hamarosan az állat pusztulásához vezet. 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Aki kijelenti, hogy pénzért nem lehet boldogságot vásárolni, még sohasem vett magának horgászbotot.”
Reg Baird
Ezt már olvasta? X
Menyhal »
Like? :)