Elképesztő pangasius-átverés! - Halcatraz

Elképesztő pangasius-átverés!

A pangasius, ismertebb nevén a vietnámi törpeharcsa veszélyeinek figyelmen kívül hagyása a magyar fogyasztóvédelem hiányosságaival állít szembe minket.

A halak húsa többnyire az egészséges ételek közé sorolható, és ebben a kategóriában is maradna, ha végre sikerülne visszaszorítanunk a környezetünk ezen belül a vizek szennyezését. Ha azonban mégis megtörtént, a legjobb amit tehetünk, hogy nem forgalmazzuk tovább az érintett halfajtákat. A vietnámi törpeharcsa húsában található számtalan szennyeződésről a WWF már 2007-ben tájékoztatta az embereket, de hazánkban a halfajta olcsósága (és emiatt jó eladhatósága) miatt nem került betiltásra.

HV1

A halfaj többrétű kivizsgálását követően szörnyű tényekre bukkantak a kutatók. A kifejlett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, így a hal négyszer gyorsabban növekszik. A halak súlyának gyarapítására foszfátot használnak; ha ezzel etetik őket, fagyasztáskor akár 20 %-os súlygyarapodás is megfigyelhető az állatoknál. A fajtában továbbá jó eséllyel találunk arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket. 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ A hal nem annyira zsákmányod, mint inkább a partnered.”
Arnold Gingrich
Ezt már olvasta? X
Elképesztő pangasius-átverés! »
Like? :)