Rózsaszín tavak - Halcatraz

Rózsaszín tavak

A természeti csodák közé tartoznak a rózsaszín tavak, nem csak a nőket bűvölik el, de a férfiak számára is lehet szemet gyönyörködtető.

A Föld legtöbb rózsaszín tavának a színe, a só és napfényfüggő, piros pigmentet termelő algák érdeme. Az eperpudingra emlékeztető színt a Dunaliella salina organizmus okozza, továbbá az ártalmatlan halophilic baktériumok piros pigmenteket termelnek, melyek elnyelik a napfényt, hogy energiát termeljenek és színezzék a tavat. A pikáns rózsaszín vonzza a tekintetet és elengedhetetlen vágyat érzünk, hogy lássuk élőben is.

Retba tó, Szenegál

retba2A szenegáli Cap Vert félszigettől északra, a fővárostól, Dakartól pedig 35 kilométerre található a 3 km2 kiterjedésű Retba tó. A tó színe a napszaktól függően változhat, amely a világos lilától egészen a skarlátvörösig terjedhet. A száraz évszakban, azaz novembertől júniusig érdemes meglátogatnunk, hiszen ekkor a leglátványosabb a színe.

retba

 

 

 

 

Az 1970-es évektől a helyi férfiak beleereszkednek a derékig érő vízbe, majd a tó aljáról összegyűjtik a sót és kosarakba teszik, majd a fából készült kenuikkal kimennek a partra, ott pedig kupacokra szétosztják. Mivel az erősen sós víz károsíthatja a bőrűket a védelem érdekében shea vajjal kenik be magukat. Az Atlanti-óceántól csak néhány dűne választja el, továbbá a Dakar rally végállomása volt, míg a versenyt át nem rakták Dél-Amerikába.

 

Salinas de Torrevieja, Spanyolország

torreviejaTorrevieja városa egyik oldalán a kék tenger, a másik oldalán a rózsaszín tó található. A két színhez igazodva a házak fehérek, így a város a tenger és a tó között a fehér házak lélegzetelállítóan mutatnak. A sótartalma kisebb, mint a szenegáli Retba tavának, de így is gyönyörűen érvényesül különleges színe.

Masazir/Masazirgol, Azerbajdzsán

Az összes rózsaszín tó közül, itt Masazirban folyik a legnagyobb sóbányászat. Évente majdnem két millió tonnányi sót termelnek. Az helyi embereknek van munkájuk, a só kereskedelem pedig virágzik.

Pink-Masazir-Lake-or-Masazirgol-Azerbaijan masazir

steve-back-hutt-lagoon-05-600x600Hutt Lagúna, Ausztrália

A tó színét a benne élő két nagy béta-karotin tartalmú algafaj adja. A tórendszer 14 km hosszú és két km széles, és az Indiai óceánból választották le dűnerendszerrel és gáttal egyaránt. Itt található a világ legnagyobb algafarmja, 2500 hektárnyi vízfelület ad tenyésztési helyet az algák számára, pink lakeamelyekből kinyerik a béta-karotint, és az élelmiszeriparban használnak fel, mint „A” vitamin forrást.

 

Hilier, Ausztrália

Ausztrália szerencsésnek mondható, hiszen két ilyen különleges tava is van. Az ország egyik kis szigetén a Middle-szigeten találhatunk rá.  A Hilier-tó viszont rejtélyesnek mondható, hiszen a tudósok nem találtak benne olyan algára utaló jelet, ami indokolná a színét, és még a színe sem változik a napfény mennyiségétől függően.

dusty-rose-lake-canadaDusty Rose, Kanada

Kakukktojásnak mondható a rózsaszín tavak között, hiszen nem magas a sótartalma és alga sincs benne. A színét valószínűleg a tó körül elhelyezkedő hegyek kőzetlisztje adja, de a színe így is megnyerő, a környezete pedig csak ráadás.

Ha lehetőségünk van arra, hogy élőben is megnézzük ezeket a tavakat, akkor mindenképp tegyük meg, mert örök életre szóló élményben lehet részünk.

 

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Az amerikaiak a magánéletben már csak két dolgot tisztelnek, ez az imádság és a horgászat.”
Herbert Hoover
Ezt már olvasta? X
Víz vs. Magyarország »
Like? :)