A klímaváltozás hatása a halakra - Halcatraz

A klímaváltozás hatása a halakra

Összemehetnek a halak a klímaváltozástól? A halak és a tengerben élő élőlények méretét az energiaszükségletük határozza meg. Ha nem biztosított számukra a megfelelő energia, akkor nem nőnek tovább. A víz oxigéntartalma számukra a legfontosabb energiaforrás.

Az óceánok vizének hőmérsékletét és oxigéntartalmát nagymértékben befolyásolja az általános éghajlatváltozás. Emiatt előfordulhat, hogy kisebbek lesznek a vízben élő halak is.  Minél nagyobb egy hal, annál több oxigénre van szüksége, hogy tovább fejlődhessen. Ha ingadozik az éghajlat, vagy melegebb lesz, a vizek oxigéntartalma kisebb lesz az óceánokban, és a halak nem fognak tovább fejlődni benne.

A Nature Climat Change nevű brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint meglepően jelentősek lesznek a maximális testsúlyra vonatkozó változások. Becsléseik szerint a halak maximális testsúlya várhatóan 14-24 százalékkal csökken majd 2050-ig. Mintha egy átlagos, 77 kilogrammos férfi súlya 10-18 kilogrammal lenne kevesebb.

A kutatók szerint főként az Indiai-óceánt érinti a jelenség (24%), ezt követi az Atlanti-óceán (20%), illetve a Csendes-óceán (14%). A kutatók úgy gondolják, hogy más, emberi tevékenységek okozta hatások, így a túlhalászás és a környezetszennyezés is fokozhatják a jelenséget. 

 

Karikás Brigitta

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Nem akarok mindig az asztalfőn ülni. Horgászni szeretnék.”
Georg Bush
Ezt már olvasta? X
Megfelelő a tavaink és folyóink minősége »
Like? :)