Halradarok - Halcatraz

Halradarok

Halradar és szonár technológia. Mond ez neked valamit? Ha nem, akkor épp ideje, hogy elolvasd ezt a cikket! Fontos eszköz, mellyel nem csak a halat lehet feltérképezni, de a mederfeneket is. A haltartó helyek megkeresésének egyik speciális szerszáma.

 

A halradar használatát sokan félreértelmezik. Sokan a halakat lesik a képernyőn, és átsiklanak a lényeg fölött. Az fölött, hogy okosan tennék, ha az aljzat keménységének vizsgálatával kezdenék, vagy a töréseket, akadókat szemrevételeznék először.

Mi is az a szonár technológia?

A kulcsszó a hanghullám. Ugyanis a szonár technológia a hanghullámokkal kezdődik. A rendszer behatárolja a felszínt, a vízfeneket, annak összetételét, a jelátalakító alatti közvetlen mélységet. A jelátalakító hanghullám jelet küld, és a távolságot a hanghullám kibocsátása és egy adott tárgyról való visszaverődése között eltelt idő segítségével számítja ki. A visszavert jel által pedig értelmezi a helyet, méretet és a tárgy összetételét.

A szonár működése

Három eszköz egyben: hangosbeszélő, mikrofon, stopperóra. a hang terjedése a vízben 4800 láb, vagyis 1440 méter másodpercenként. A fej elküldi a hangjelet, majd megméri azt az időt, amennyi idő alatt az visszaverődik, majd ezt az időt átalakítja távolsággá. Ezután a beépített komputer rendszerezi a beérkezett információkat és megjeleníti azokat a képernyőn. A halradar feje ultrahanghullámokat bocsát le a fenék felé a vízen keresztül, melyek visszaverődve az útjukba eső tárgyakról, visszajutnak ugyanabba a radarfejbe. Egy ultrahang jel kb.1800 láb, azaz 540 m/s sebességgel halad. A halradar méri azt az időt, amennyi alatt egy jel eljut a visszaverődési pontig, és vissza a fejbe. Így már meg tudja állapítani a megtett út hosszát, azaz a víz mélységét. Az elnyelődött, illetve visszavert jelek mennyisége pedig meghatározza a vizsgált terület anyagának sűrűségét.

 

Amit a képernyőn láthatunk…

Mostanában trendi az íj-, vagy sarló alak. Mikor a hal elhagyja a szonár látómezejét, távolsága egyre nő, de ennek a távolságnak becsült értékét egyre nehezebb kiszámítani. Az 1/4 másodpercenként érkező hullámok tökéletesen észlelik ezt, így a mért két érték eltéréséből számított kép megadja a hal “számított” sarló formáját. Minél nagyobb egy radar látószöge, annál tovább tart a hal “átvonulása”, és annál pontatlanabb a mért érték.

Fajtái: Legelterjedtebb a lefelé látó, másik fajtája az oldalra látó.

 

Karikás Brigitta

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ A horgászok becsületesnek születnek, de túllépnek ezen.”
Ed Zern
Ezt már olvasta? X
Több napos horgászat »
Like? :)