Szilárd barátom, a megfejthetetlen… - Halcatraz

Szilárd barátom, a megfejthetetlen…

Számomra örök rejtély marad, hogy a személyes kisugárzás vajon hatással van-e a halakra. A lendület bizonyára igen.Több, késő délutáni horgászatomat tette emlékezetessé a fent említett barátom nem mindennapi érkezése és jelenléte. Vegyük például a legutóbbi esetet. Hét közben, ha összefutunk, akkor a peca is szóba kerül többek közt. „Lehet, hogy kiszaladok egy kis időre hozzád” – jelzi. Ez általában így is lesz. Mármint, ami a rohanást illeti.

A partra érve telefonon kérdezi, hogy merre található a bázisom, (magyarul: hol is horgászom pontosan). Az idő pontosan 17 óra, melyet azért jegyzek meg, mert a történet fontos része az időtartam, melyet e tevékenységre szán Szilárdunk.  Kisvártatva elviharzik mellettem, köszön, és 90 másodperc elteltével ott áll a ládám mögött. Csak úgy Szilárdosan közli velem:
„- Srác, szükségem lenne egy cigire és két marék etetőanyagra”.

Ekkor már tudatosul bennem az a tény, miszerint én itt halat már nem foghatok. Mindent elsöprő lendülettel érkező sporttársam cselekedetei mágnesként vonzzák figyelmemet. Sajnos, a saját pecám romokban. Tempóját úgy tudnám jellemezni, – ami szerintem semmihez nem fogható – hogy egyszerre jelenik meg gesztusaiban, mondataiban, cselekedeteiben a tudatosság és a hiperaktivitás. Mint egy ötvözete a falusi turizmus egyszerűségének és a Wall Street pezsgésének. Megjegyzem, a megérkezése óta 3-5 perc telt el, de mindkét bot végszereléke már bevetve.
Ezt az időszakot kis toporgás követi, aztán pillanatnyi zavar:
„- Biztos valami nem „kokas”, mert még nincs kapás!” – morfondíroz, teljes átéléssel.

Semmi sem kerülheti el Szilárdunk figyelmét

Semmi sem kerülheti el Szilárdunk figyelmét

Ellenőrizni és változtatni kell

Ellenőrizni és változtatni kell

Az elfüstölt dohányáru mennyisége és a közbenső beszélgetések súlya határozzák meg a frissítések ütemét. Mert ha 10 másodpercig nincs kapás, belső késztetést érez a változtatásra. Emberünk meg van győződve arról, hogy ez szükséges. Elképzelni sem tudja, hogy miért nem érzik a halak az ő jelenlétét, és hagyják érintetlenül a csaliját e végtelennek tűnő hosszú fél percben. Egyszerűen megfékezhetetlen! Lendületét nem szabad összetéveszteni a kapkodással, habár a cselekvésre szánt idő mindig szűk határok között mozog. Az ajándék vödörből, melyet egy multi cég adományozott annak fejébe, ha televásárolja déligyümölccsel, előkerülnek a csodák. Nem tudom megmagyarázni, mi szerint rendszerezi őket, de minden esetben talál bennük fogósat. Az első ponty visszaeresztése után, melyet Szilárd fogott, még nagyobb elánnal veszegeti ki a vízből szerelékeit. Mindezt teszi azért, hogy meg tudjon győződni arról a tényről, hogy ő nem hibázott. Örök problémája az „állandóan változó vízmélység”. Bár tavon horgászik melynek az alja olyan egyenletes, mintha géppel alakították volna ki.Eszméletlen tempóban kapdossa ki felszerelését, talán testhezállóbb lenne számára a legyező technika. A csápolások ellenére is megjött a következő hala. Nem értem, talán én bonyolítom túl, vagy ebben a srácban tényleg van valami megfoghatatlan?!

Szilárdunk csak fáraszt…

…csak fáraszt

…csak fáraszt

természetesen fárasztás közben is állítani kell valamit

természetesen fárasztás közben is állítani kell valamit

vagy csak kapaszkodni és parton maradni

vagy csak kapaszkodni és parton maradni

…elégedetten…

…elégedetten…

Míg ezen töprengek már barátom útrakész, vállán a botzsák, baljában az a bizonyos vödör és jobbjával parolázik velem és a többiekkel. Az órámra nézek: 18 óra 20 perc. Ilyen van? Még mindig csak pislogok, magamban megjegyzem, magas ez nekem, mint nyúlnak a farzseb.

Azzal a mindent elsöprő lendülettel távozik, mint ahogyan érkezett, jókedvben és bizonytalanságban hagyva mindenkit. Mi pedig, ottmaradottak – hogy egy újabb szófordulattal éljek – készen voltunk, mint a házi feladat.

Írta:Csorba Sándor

Szerkeztette:Lábas Tibor

Szólj hozzá! Eddig hozzászólások:
„ Mindenkinek hinni kell valamiben. Én azt hiszem, megyek horgászni.”
Ismeretlen
Ezt már olvasta? X
Szilárd barátom, a megfejthetetlen… »
Like? :)